Stojmenović: Izgradnja vodovoda do Neradovca bi mogla da počne sledeće godine

Foto: Južne Vesti

Nakon decenijskih nerealizovanih obećanja gradskih vlasti, selo Neradovac kod Vranja moglo bi da bude priključeno na gradski vodovod sledeće godine, najnovija je prognoza nadležnih. Prema rečima člana Gradskog veća Slavoljuba Stojmenovića, očekuje se da dokumentacija i građevinske dozvole budu urađeni do sredine naredne godine, a nakon toga najavljuje proces izgradnje.

Iako su predstavnici gradskih vlasti meštanima u selu u više navrata govorili da je to “gotova stvar”, priča o vodosnadbevanju traje već deceniju unazad, a gradske vode nema do danas. Oko 300 domaćinstava i petnaestak privrednika u selu se vodom snadbava iz bunara, a realizacija ugovora između tadašnje Direkcije za izgradnju grada i Direkcije za vode Srbije na oko 12 miliona potpisanog još 2012. godine nije ni počela, a ne zna se ni šta se sa njim desilo.

Da je seoska vodovodna mreža planirana u nekoliko navrata, a da se sa realizacijom nije počelo iz više razloga, među kojima su i nedostatak adekvatne projektno-tehničke dokumentacije, a zatim i nedostatak novca, kaže za Južne vesti gradski većnik Slavoljub Stojmenović.

Svaka inicijativa po pitanju rešavanja problema vodosnabdevanja Neradovca bila je neproduktivna jer se nije pristupalo iznalaženju globalnog rešenja za celu oblast, već samo individualno za samo selo. Takvo rešenje je bilo jako skupo i nije bilo moguće finansirati jer bi sav teret finansiranja trebalo da podnesu samo stanovnci sela Neradovac. Što se tiče pomenutog ugovora iz 2012 godine, JP Vodovod nema uvid u taj dokument niti saznanje o njegovom postojanju – kaže Stojmenović.

On kao i direktor Vodovoda, kaže da je u novom projektu planirana izgradnja vodovodnog sistema od 40 km za sva Južnomoravska sela, među kojima je i Neradovac, a celokupna vrednost investicije je, kaže, oko 520 miliona dinara.

Izrada projektne dokumentacije za selo Neradovac biće realizovana u prvoj fazi ovog celokupnog posla, kroz projekat “Vodovodna mreža za južna sela grada Vranja, deonica Vranje – Donji Neradovac”. Ovim projektom predviđena je izgradnja magistralnog cevovoda profila DN300 u dužini od 3200m i sekundarnih cevovoda profila DN100 u dužini od 2500m. Procenjena vrednost izgradnje iznosi oko 70.000.000. dinara. Magistralni cevovod predstavlja tranzitnu liniju, koja će u drugoj fazi realizacije ovog posla snabdevati ostala predviđena sela, dok sekundarne linije predstavljaju odvojak sa magistralnog cevovoda na linije koje snabdevaju deo Neradovca pored glavnog puta – kaže Stojmenović.

Projektna dokumentacija za Neradovac je, dodaje, u fazi izrade idejnog rešenja, a očekuje da će sredinom sledeće godine krenuti sa izgradnjom.

Nakon ishodovanja lokacijskih uslova krenuće se i sa izradom projekta za građevisnku dozvolu. Očekuje se da će sva dokumentacija biti izrađena do sredine naredne godine, kada je moguće očekivati i dobijanje građevinske dozvole. Nakon toga će se krenuti u procese izgradnje, kroz redovne tenderske procedure odabira izvođača radova a u skladu sa zakonom – dodaje Stojmenović.

Iako se i meštani i predsednik mesne kancelarije sećaju da su “lokalni političari u to vreme mahali sa tih 12 miliona”, kako su rekli, a kasnije se ispostavilo da je novac vraćen, gradski većnik kaže da Vodovod nema uvid u dokument od 2012. godine, niti ima saznanja o njegovom postojanju.

Izvor: Južne Vesti

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *