Subvencije drumskim prevoznicima koji su pretrpeli štetu u Ukrajini

Vlada Republike Srbije produžila je na današnjoj sednici odluku o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 do 31. oktobra, s ciljem sprečavanja moguće štete po privredu i građane.

Takođe je na danjašnjoj sednici usvojen Zaključak o usvajanju Programa o rasporedu i korišćenju subvencija za podršku u radu domaćih prevoznika tereta u drumskom saobraćaju zbog nastale štete u poslovanju, prouzrokovane ratnim dejstvima u Ukrajini.

Subvencije su namenjene domaćim preduzećima čiji su vlasnici i vozači kamiona i poseduju samo te kamione za rad i prevoz tereta, a koji su uništeni ili oduzeti na teritoriji Ukrajine.

Subvencije nisu namenjene velikim preduzećima koja u vlasništvu imaju veliki broj kamiona.

Imajući u vidu neophodnost funkcionisanja prevoza tereta, kako u domaćem, tako i međunarodnom saobraćaju, kao važne privredne grane, potrebno je obezbediti sredstva za očuvanje privredne aktivnosti u ovoj oblasti i rad privrednih subjekata čije je poslovanje, usled ratnih dejstava u Ukrajini, pretrpelo izuzetne gubitke i dovelo u pitanje kontinuitet poslovanja domaćih prevoznika u ovoj oblasti privrede.

Takođe, Vlada je donela i odluku o dodeli novčanih priznanja u iznosu od po 20.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) sportisti Petru Milenkoviću i njegovom treneru Vladanu Milidragoviću za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini – powerlifting održanom u Tbilisiju, u Gruziji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *