Manastir Prohor Pčinjski sutra obeležava Bogojavljanje

Na praznik Bogojavljenje u četvrtak, 19. 01. 2023. u manastiru Sv. Prohora služiće se Sv. Liturgija sa početkom u 8:00 , u nastavku veliko vodoosvećenje.

Plivanje za časni krst na reci Pčinji zakazano je u 10:30.

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj dan ustanovljen je na spomen Hristovog krštenja u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka. U Crkvenom kalendaru upisan je crvenim slovom.

Postoje mnogi narodni običaji i verovanja koji se odnose na Bogojavljenje.

Najpoznatiji običaj za Bogojavljensku noć je Otvaranje nebesa. Veruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tada treba da se pogleda u nebo i zamisle želje i veruje se da će se one ostvariti.

Na dan Bogojavljanja osvećuje se voda u crkvi i nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Smatra se da je lekovita i da štiti od nečistih sila. Čuva se u kući do sledećeg velikog vodoosvećenja. Hrišćanstvo uči da se bogojavljenska vodica nikada ne kvari, jer se u njoj nalazi sila Duha Svetoga.

Neudate devojke veče pred Bogojavljenje stavljaju ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

Na Bogojavljenje se nikada ne posti, bez obzira u koji dan padne. Tzv. “Nekršteni dani”, koji su započeti na Božić, završavaju se.

Još jedan običaj koji se održava u našim krajevima je plivanje za Časni krst i vađenje krsta iz reka i jezera.

Pozdravlja se rečima: “Bog se javi” ili “Hristos se javi”, a otpozdravlja sa “Vaistinu se javi”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *