SUTRA JE ĐURĐIC: Svetac koji se ni u najgorim mukama nije odrekao Hrista

Sutra je praznik koji hrišćanska crkva obeležava u spomen prenosa moštiju svetog Đorđa (Georgija) iz Nikomidije u Lidu Palenstinsku, što je bilo ispunjenje njegove poslednje želje. Đurđic je jedna od najčešćih slava srpskih porodica.

Sveti Đorđe je rođen u maloj Aziji, u uglednoj hrišćanskoj porodici, kada je kao dete izgubio oca, sa majkom se seli u Palestinu. Dok je odrastao pokazivao je izvanrednu hrabrost i veštine i tadašnji car Dioklecijan ga postavlja za vojnog zapovednika, a kasnije i za vojvodu.

Upravo za vreme Dioklecijana je organizovan najveći progon hrišćana. Georgije je na jednom od sabora pokazao svoje neslaganje po pitaju odnosa prema hrišćanima, tada i prvi put priznaje caru da je i sam hrišćanin.

Čuvši to, car odlučuje da Georgija osudi na okove, tamnicu i na strašna mučenja, sa željom da navede Georgija da se odrekne hrišćanstva. Međutim i u najvećim mukama, Georgije se nije odrekao Hrista.

Car je zahtevao da se Georgije pokloni pred kipom boga Apolona, u zamenu za svoj život. Iako su ljudi koji su tome prisustvovali očekivali da će se Georgije odreći hrišćanstva, on je prišao statui Apolona i prekrstio je, statua se istog trena srušila, kao i sve druge statue u hramu. Kada je Aleksandra, Dioklecijanova žena, videla to, viknula je na sav glas: ,, I ja verujem u Boga koji Georgiju daje toliku snagu.“

Videvši to, car je naredio da se i Georgiju i Aleksandri odrubi glava. Pogubljen je 23. aprila po starom kalendaru, ili 6. maja po novom.

Predanje Crkve kaže: ,, da se Georgije i posle toga javljao i pod njegovim uticajem mnogi su primili veru Hristovu, a među njima i careva žena Aleksandra.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *