Sve prednosti korišćenja masline u ishrani


Odavnina se maslina koristila kao hrana i lek. Zbog svojih hranljivih svojstava, smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svetu.

Prema pisanju Magazina Novosti, drvo masline je kvrgavo i vijugavo. Može doseći visinu od l2 metara. Listovi su sivozeleni, sa unutrašnje strane dlakavi. Cvetovi su žućkasto beli i mirisni.

Ulje masline je lekovito

Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Sprečava delovanje različitih bakterija. Deci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja posle jela.

Protiv visokog krvnog pritiska pomaže čaj od maslinovog lišća

Kuva se 20 listova u 3 dl  vode, dok ne prokuva na 2 dl, zatim se procedi i zasladi medom. Pije se ujutro i uveče  pre jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.

Protiv kamenca i peska žučne kese i tegoba jetre uzima se 200 grama maslinovog ulja pomešanog sa 0,5 gr. mentola i 1 žumancetom. Ova smesa se deli na tri dela i pije u toku par sati. Posle ulja se popije malo crne kafe.

Lišće i kora masline kuvaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 gr lišća i kore ostavlja se u 1 l vina 3 dana, nakon toga se 3 do 4 dana pije po 1 vinska čaša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *