Svečano obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U Vranju je i ove godine, kraj Spomenika žrtvama bugarskog okupatora od 1915 – 1918, svečano obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

O ovom značajnom datumu govorio je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković, ističući da je Prvi svetski rat ostavio ogromne posledice u celom svetu.

Srpska država i srpski narod, oduvek na raskrsnici puteva i udaru velikih osvajača, i ovog puta našli su se u vrtlogu rata i svih njegovih strahota. Ogroman broj srpskih vojnika i civila bio je prepušten najtežim, neretko i nemogućim, uslovima preživljavanja. Ali nisu posustajali. Suprotstavili su se svim ratnim strahotama, i nastojanjima neprijatelja da se uništi srpski narod i srpski identitet. Žrtva koju je srpski narod podneo u Velikom ratu, ali i želja i volja da se krene napred, da sve ratne strahote ostanu u prošlosti, doprineli su da poput feniksa, iz pepela, vaskrsne srpska država. Zbog svega ovoga, dragi sugrađani, ne smemo da zaboravimo crne stranice srpske istorije. Naša je dužnost da negujemo kulturu sećanja, da nikada ne zaboravimo herojstvo i čojstvo naših predaka. Takođe, da buduće generacije upoznamo sa istorijom, da ih naučimo da sa dužnim pijetetom pamte požrtvovanost našeg naroda. Da pamte i slave imena onih koji su svoje živote ostavili na ratištima, da bi sačuvali svaki pedalj otadžbine, da bi sačuvali Srbiju“, istakao je predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.

Na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora, vence i cveće položili su gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, predstavnici udruženja i obrazovnih ustanova.

Pomen poginulima služio je vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

U programu su učestvovali hor Medicinske škole “Dr Izabel Emsli Haton” i učenici vranjske Gimnazije Leonora Ristić i Bogdan Stefanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *