Svečano otvoren 10. ,,P(h)antom fest”

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović otvorila je u pozorištu ,,Bora Stanković” jubilarni, deseti Međunarodni festival pantomime – „P(h)antom fest“.

Prilikom svog obraćanja ona je naglasila da je Fantomfest postao tradicionalan i da ima izuzetan značaj za naš grad. ,,Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih ima apsolutnu podršku grada, ne samo kroz sufinansiranje projekata već u svakom smislu. Deset godina je rada i postojanja ovog festivala na naše veliko zadovoljstvo i ovo je zaista značajan jubilej. Predstave koje su nastale u produkciji Fantomfesta ostvarile su značajne uspehe, ne samo u Srbiji, već i na svetskim festivalima.

„Koristim priliku da se posebno zahvalim profesionalnom pantomimičaru i glumcu iz Skoplja, Trajčetu Gjorgijevu koji je sve ovo vreme pružao maksimalnu podršku članovima Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih“, naglasila je Jović.

Na taj način stvoreni su temelji i pokazano je da neverbalna komunikacija može članovima ove organizacije pomoći da čujućim ljudima stave do znanja koje su njihove potrebe, želje, osećanja. Gradsko rukovodstvo će i u narednom periodu pružati potpunu podršku Međuopštinskoj organizaciji gluvih i nagluvih i pomoći u ostvarivanju svih potreba njenih članova”, rekla je zamenica gradonačelnika.

Na otvaranju je govorio direktor festivala Nebojša Novković, koji se zahvalio na podršci i istakao da je sa ovakvom koncepcijom ovaj festival jedinstven u svetu i da će se zbog toga nastojati da bude sve bolji. Od ove godine, a povodom značajnog jubileja, uvedena je nagrada- plaketa Zlatni Fantom i ona je večeras dodeljena reditelju festivala Trajčetu Gjorgijevu.

Nakon obraćanja, zamenica gradonačelnika Zorica Jović, direktor festivala Nebojša Novković, reditelj Trajče Gjorgijev i Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih izveli su kratku pantomimičarsku tačku presecanjem zamišljene vrpce što je označilo početak festivala.

Po svečanom otvaranju odigrana je predstava „Tihi gambit“ u režiji Trajčeta Gjorgijeva, u kojoj su nastupili članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih iz Vranja.

Danas, u četvrtak, 8. decembra, Vranjancima će se predstaviti rumunski umetnik Paul Čimpojeru, predstavom „Homo Americanus“.

Poslednjeg dana festivala, u petak, 9. decembra, biće izvedena predstava Damira Dantesa iz Švajcarske, pod nazivom ,,Muškarci su drugačiji, žene još više”.

Organizator festivala je Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih, uz podršku Grada Vranja i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ulaz na predstavama je besplatan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *