Sveti kralj Stefan Dečanski – Mratindan


Danas je slava Sv. kralja Stefana Dečanskog. U narodu je ovaj praznik poznat pod nazivom Mratindan. Obeležavaju ga Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svakog 24.novembra.

Praznik je posvećen Stefanu Dečanskom, srpskom kralju iz dinastije Nemanjića. Dok su koristili stari kalendar, Srbi su na ovaj dan slavili Svetog Martina, a narod ga je prozvao Sv. Mrata. Pošto se ova dva praznika poklapaju, otuda i naziv Mratindan.

Da se podsetimo, Stefan Dečanski je bio sin kralja Milutina, vladara sa kojim počinje uspon srpske srednjovekovne države, a bio je otac Dušana Silnog, vladara za čije vreme je Srpska država bila najmoćnija. On je vladar sa možda najtužnijom životnom pričom, po naređenju oca je bio oslepljen a smatra se da je po naređenju sina ubijen.

Svetog Stefana mnogi Srbi slave kao krsnu slavu. Postoje različita verovanja vezana za ovaj praznik. Kao što je Stefanu povratio vid Sveti Nikola, tako i ljudi koji imaju neke bolesti oka ovaj dan smatraju zavetnim. Prema verovanju Sveti Mrata je zaštitnik vukova, na današnji dan ih on saziva i određuje koliko ovaca mogu kojem domaćinu da pojedu, pa se zbog toga na današnji dan ovce i stoka ne izvode iz torova i štala.

Foto: wikipedia

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *