Tasmanski đavo je napunio 64 godine


Zanimljiv crtani lik koji je na TV ekranima proveo 64 godina.

U crtanom filmu je predstavljen kao, krvoločna životinja, snažnih čeljusti, koja nezasito jede lavove, slonove, tigrove, bizone, žirafe, zečeve itd.

Duško Dugouško nas, kroz nekoliko epizoda, upoznaje sa tasmanijskim đavolom.

U epizodi “Đavolski zec” producenti izazivaju glavnog junaka Duška Dugouška da se suoči sa do tada nepoznatom životinjom poreklom iz Australije.

Inspiracija za ovaj lik bio je postojeći sisar koji živi u Australiji, tasmanijski đavo. Lik Duška Dugouška je predstavljen kao genijalni zec koji na duhovit način uspeva da prevari svaku životinju pa i čoveka, ali ne i tasmanijskog đavola.

Duško Dugouško prilikom susreta sa đavolom pokušava da ga lukavim trikovima prevari. U početku nije uspevao da ga se reši, ali kada je ova kvoločna i opasna životinja našla svoju “lepšu polovinu”, Duško ih je venčao i oni su otišli u Australiju. Ovom scenom završava se prvo pojavljivanje tasmanijskog đavola 1957.godine.

Posle toga, neko vreme ovaj lik se nije prikazivao jer su neki smatrali da je previše agresivan da bi ga gledala deca.

Publika je negodovala na takvu odluku i ovaj lik se vraća na male ekrane u više od 20 epizoda.

Kasnije je zbog sve veće popularnosti, devedesetih godina dobio je sopstvenu realizaciju kao “Vrtoglavi đavo” koji prati avanture mladog tasmanijskog đavola.

Tasmanijski đavo je vremenom postao simbol moderne pop kulture. On se nalazi u raznim reklamama, u video igrama, kao plišana igračka itd.

Foto: pixabay.com

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *