Teroristički napad na SAD – 11.septembar 2001.godine


Na današnji dan, tačno pre 20 godina, 11.septembra 2001.godine, dogodili su se napadi na Sjedinjene Američke Države. U pitanju je bila dobro organizovana teroristička akcija. Teroristi su sa tri različita aerodroma u Americi oteli avione tokom leta. Ukupno je učestvovalo 19 terorista, podeljenih u 4 grupe, jedna sačinjena od 4 osobe a ostale tri grupe sa po 5.

Utorak, 11.septembar 2001.godine, dan je izledao uobičajeno, ljudi su bili na poslu, niko nije očekivao ono što će se dogoditi. Prvi napad desio se u 8 sati i 46 minuta, kada je avion koji je saobraćao na Letu 11 avio kompanije Amerikan erlajns, udario u severni toranj Svetskog trgovinskog centra (poznat kao kule bliznakinje sa po 110 spratova). Već u 9 sati i 3 minuta avion na Letu 175 Junajted erlajnsa udario je u južni toranj. Urušananje ovih zgrada dovelo je do velikog broja ljudskih žrtava, kao i velike materijalne štete i na okolnim zgradama.

Treći oteti avion na Letu 77 Amerikan erlajnsa srušio se u 9 sati i 37 minuta na zapadnoj strani Pentagona. Dok je četvrti avion, na Letu 93 Junajted erlajnsa koji je leteo za Vašington, u 10 sati i 3 minuta pao u polje. Pretpostavlja se da je cilj u Vašingtonu bila Bela kuća.

Američki zvaničnici su pretpostavili da je napad organizovala terorirstička organizacija Al Kaida. Ubrzo je pokrenut rat protiv terorizma u Avganistanu. Najpoznatiji vođa Al Kaide, Bin Laden kasnije je prihvatio odgovornost za ovaj napad. Uspešno je izbegavao hapšenje, tek 2011.godine u Pakitanu, kada je otkriveno da se tu skrivao, posle američke vojne intervencije je ubijen.

Prema procenama materijalna šteta je bila preko 10 milijardi dolara, povređeno više od 25 hiljada ljudi, a poginulo blizu 3 hiljada.

Foto: wikipedia

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *