Treba biti oprezan ali ne paničiti zbog novog soja koronavirusa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je juče da nema razloga za paniku zbog pojave novog soja koronavirusa, ali i dodao da sa tim virusom treba uvek biti oprezan i pridržavati se osnovnih mera zaštite – pranja ruku, nošenja maske u zatvorenom i izbegavanja gužvi.

U izjavi za agenciju Tanjug, on je rekao da je novi soj do sada registrovan u 29 zemalja, dodavši da imamo povećan broj zaraženih poslednjih dana, što je posledica novogodišnjih praznika, kada smo zaboravili da taj virus postoji.

Moramo stalno podsećati naše građane na to da je virus još tu, rekao je on, uz napomenu da su 24 pacijenta na respiratorima, što nije ohrabrujuća brojka.

Državni sekretar je dodao da razume mlade i njihovu želju da se konačno okupe i provedu, ali na taj način virus iz kafića i diskoteka donose kući i time ugrožavaju najmilije, koji imaju i druge bolesti, navedeno je na sajtu Vlade.

Prema njegovim rečima, pojava novog soja je posledica toga što nismo postigli dovoljan procenat prokuženosti u celom svetu – ni prirodnim putem ni vakcinacijom, i time smo omogućili virusu da mutira i sada imamo stalno nove sojeve.

Državni sekretar je naveo da ne očekuje da će doći do većeg povećanja broja zaraženih, ali da je ovo vreme gripa, koji je naročito opasan za one koji nisu primili četvorovalentnu vakcinu.

Đerlek je apelovao na sve, a posebno na one starije od 64 godine, da se vakcinišu jer se pokazalo da imunitet od vakcina traje tri do četiri meseca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *