U Beču otvorena izložba „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi otvorili su danas izložbu „Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“ u okviru 66. generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču.

Gojković je tom prilikom istakla da postavka prikazuje rađanje ideja koje su izmenile svet i da je ovo prilika da se svi zajedno podsetimo na izume kojima je veliki naučnik zadužio svet i učinio ga boljim.

Ujedno, njegov životni put najbolji je primer za to da su za oreol slave i riznicu nezaborava, pored genijalnosti i talenta, upornost i mukotrpni rad i te kako neophodni, istakla je Gojković.

Ona je podsetila na to da je Tesla, među svojim brojnim dostignućima, bio i pionir radio-tehnike i da je objavio brojne stručne radove iz fizike, dok njegov izumiteljski opus obuhvata čak hiljadu pronalazaka i patenata.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da su glavne teme ovogodišnje konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju zelena energija, ekološka svest i održivost, a da je upravo Nikola Tesla bio jedan od začetnika ekološkog razmišljanja.

Pre više od jednog veka ukazao je na neophodnost uštede energije i korist od očuvanja prirode. Kao što vidimo iz najnovijih dešavanja u svetu, veliki srpski naučnik i u ovom slučaju je bio vizionar i inovator, naglasila je ona.

Gojković je navela da je Ministarstvo kulture i informisanja pokrovitelj ove izložbe pre svega zbog zajedničke obaveze države, društva i pojedinaca da nastave da se neguju i čuvaju uspomene na lik i delo ovog velikana.

Njegovo nasleđe pripada čitavom svetu i celom čovečanstvu, zaključila je Gojković.

Grosi je istakao da je Tesla, zahvaljujući svojim izumima postao svetski priznat i poznat naučnik, kao i da Međunarodna agencija za atomsku energiju zajedno sa Srbijom ima u planu da radi na promociji lika Nikole Tesle i njegovih dostignuća.

On je rekao da ova izložba predstavlja Srbiju kakva je danas, Srbiju budućnosti, koja se bavi uvek aktuelnim temama, kao i da su izloženi eksponati dokaz široke primene nuklearne energije u mnogim oblastima, naročito u medicini, ekologiji, vodoprivredi.

Ovogodišnja konferencija okupila je oko 2.500 učesnika iz 152 zemlje, a izložba “Nikola Tesla – Ključni doprinos energetici“ u Bečkom internacionalnom centru biće otvorena do 30. septembra.

Foto: Kultura.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *