Smanjena potrošnja električne energije tokom februara

Danas je Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo da je u februaru ‪1.139.558 domaćinstava, ili 36,18 odsto, smanjilo potrošnju električne energije više od pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine i ostvarilo popust za racionalnu potrošnju električne energije.

Procentualno popust na februarski račun od 15 odsto ostvarilo je 18 odsto domaćinstava, popust od 20 odsto šest odsto domaćinstava, a najveći popust od 30 procenata iskoristilo je 12 odsto domaćinstava.

Ako procente pretvorimo u novac, odobreni popust za racionalnu potrošnju električne energije iznosi 637,48 miliona dinara.

Veći gradovi su ostvarili najveće smanjenje potrošnje električne energije, npr. Beograd, Kragujevac, Loznica, Šabac, Smederevo, Novi Sad, Zrenjanin i Sremska Mitrovica.

Ministarka Dubravka Đedović još jednom je iskazala zahvalnost građanima što su uvažili apele, kao i zadovoljstvo zbog toga što dolazi do promene svesti građana, koji su sami shvatili da mogu da menjaju energetski sistem bez velikih ulaganja, samo racionalnom potrošnjom.

Resorno ministarstvo donelo je predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva, navedeno je sa na sajtu Vlade Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *