U narednom periodu povećanje penzija i plata u javnom sektoru i vojsci

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je na početku sinoćnjeg gostovanja na TV Prvoj govorio o odnosima u regionu.

Najpre je predsednik odgovorio na pitanje o odnosu Srbije i Hrvatske „da ne misli, niti sme da vodi politiku koja bi bila protiv hrvatskih suseda, naprotiv, moram da dam sve od sebe, da imamo najbliže moguće odnose, ali da ne mogu da zaboravim šta je činjeno našem narodu tokom Drugog svetskog rata,

Vučić se dotakao i događaja iz bliže prošlosti, a to je Petrovačka cesta i „Oluja“ i da se oni jedino mogu okarakterisati kao zločin nad nedužnim žrtvama, uključujući i decu.

Predsednik je izneo podatak da je jedini i prvi predsednik Srbije u istoriji koji je zatražio da poseti Jasenovac i da je poražavajuće to što mi nikada nismo imali makar ulicu, spomenik, crkvu. posvećene Jasenovačkim žrtvama.

Na pitanje o odnosu sa Rusijom, Vučić je naglasio „da će Srbija da čuva svoju vojnu neutralnost i čuvati svoje nebo, i da će brinuti o svom narodu, da gradi politička savezništva i da se ne stidi svojih odnosa sa Rusijom, SAD ili Kinom, i da joj nisu potrebne nikakve strane vojne baze.

Vučić je naglasio da za 5 godina mandata neće moći niko da ga natera da Srbija izgubi svoju vojnu neutralnost i da on pristane na to kao vrhovni komandant.

Predsednik je najavio i nova povećanja penzija i plata.

Što se vojske tiče, imam izvanrednu vest za vojna lica. Govorim o vojnicima, razvodnicima, desetarima, podoficirima, oficirima, vojnicima po ugovoru, oni će od 1. januara sledeće godine imati ubedljivo najveće povećanje plata u Srbiji. Između 12 i 13 odsto povećanja će biti za javni sektor, preko 14 odsto biće povećanje minimalne zarade, što je u ovakvim uslovima, 3. godine krize – kovida, ratova, gotvo neverovatano povećanje za ceo javni sektor, ali za vojsku ćemo ići na 25 odsto.

Vučić je najavio da će se od septembra znati u kom mesecu počinje povećanje penzija.

Penzije će biti povećane između 19,3 odsto i 20,2 posto ukupno, zaključno sa 1. januarom, pri čemu ćemo ići od 1. oktobra ili od 1. novembra sa prvim delimičnim povećanjem penzija.

Predsednik je rekao da je za to da se uvede služenje vojnog roka i da je za to da taj period služenja bude kratak.

Na pitanje šta očekuje od sastanka sa Kurtijem, predsednik je rekao da je na njemu da bude realističan i da nakon 9. godina od Briselskog sporazuma o formiranju ZSO ne postoji politička volja da se on realizuje, kao i da se pravno reši izdavanje registarskih oznaka. Da na silu mogu uraditi sve, ali da neće dobiti priznanje, niti još jedan pogrom našeg naroda.

Odnos sa Rusijom će i dalje biti isti prema odluci Saveta za bezbednost donetoj još od pre 6. meseci i da će od 15. septembra „nervoza“ Zapada biti veća za uvođenjem sankcija Rusiji.

Govoreći o stanju energenata i njihovoj ceni, Vučić je rekao da su cene 7 ili 8 puta veće od normalnih i da se sve ozbiljne zemlje već pripremaju za zimu.

Mi u ovom trenutku nemamo probleme sa gasom, ali ja želim da mi obezbedimo struje dovoljno, a mi imamo termo elektrane i toplane koje ne računamo po oba bloka, recimo u Novom Sadu i dalje nemamo odgovor Rusa za cenu gasa za TE TO Pančevo koji su u većinskom vlasništvu i TE TO Zrenjanin, ako uspemo da ih napunimao gasom da proizvode struju, uz uštedu na temperaturi od nekoliko stepeni niže, da ćemo imati uštedu i na gasu i struji, naveo je Vučić.

Inflacija će nam biti na međugodišnjem nivou oko 9,8 odsto i da će taj odnos prema najavljenom rastu penzija i plata biti minoran. I da će inflacija usporiti i kod nas i u svetu zbog snižavanja cene nafte, ali da će uticati na smanjenje investicija, ali da mi u ovom periodu nemamo problem sa spoljnim direktnim investicijama.

Predsednik je najavio dodatna ulaganja i u putnu infrastrukturu iako je ceo proces eksproprijacije propraćen određenim problemima.

Ime mandatara još uvek je u fazi razmatranja.

Vučić je rekao da će jedan kandidat biti predložen od strane koalicionih partnera i dva moguća kandidata iz Srpske napredne stranke u ovom trenutku, ali moguće je da bude još neko, a to su Ana Brnabić i Miloš Vučević. Imena budućih ministara će se znati nekoliko dana po povratku iz Brisela i da će predsednikov predlog SNS-u biti da se i dalje ide sa SPS-om, ali da je na stranci da odluči.

Što se tiče sporta, Vučić je na kraju razgovora poželeo sreću selektoru Svetislavu Pešiću na predstojećem evropskom i svetskom prvenstvu u košarci, a što se tiče fudbala, predsednik je izneo procenu da možemo i do polufinala da dodjemo.

Foto: Predsednik Republike Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *