U Nišu otvorene dve angio sale opremljene po najnovijoj tehnologiji


Danas su u Nišu otvorene dve obnovljene angio sale koje se nalaze u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara u najsavremenijim i najmodernijim salama u regionu, vrednosti 160 miliona dinara, vršiće se dijagnostika i lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Prednost i savremenost novih sala ogleda se u smanjenom nivou zračenja za 40 odsto kako za pacijente, tako i za zaposlene, većoj bezbednosti intervencija, kontroli i dolaska do smanjenog broja pacijenata koji bi došli do operacije. Naznačeno je na sajtu resornog ministarstva.

Lončar je kazao da su 23 lekara primljena i obučena za rad, što je, kako kaže, “najveća pobeda”.

“Neće se stati na ovome. Već se priprema prostor za pet skener što Niš nije imao do sada. Pojačaćemo i Kragujevac, Beograd i Kamenicu. Znate da su bile velike liste čekanja”, rekao je Lončar i podsetio da su skeneri važni za dijagnostikovanje malignih bolesti.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić je ocenio da je ovo važan dan u istoriji Kliničkog centra u Nišu i zahvalio Ministarstvu zdravlja što je sagledalo značaj renoviranja i opremanja sala novom tehnologijom.

Prema rečima Perišića, kardiovaskularne bolesti su jedne od najčešćih bolesti po broju smrtnosti u Srbiji, na dnevnom nivou 54 ljudi doživi infarkt, od toga najmanje četvrtina ne preživi.

Perišić je kazao da se godišnje u UKC Niš uradi 4.500 procedura ugradnje pejsmejkera, koronarografija, ugradnja stenta i rešavanje akutnih infarkta miokarda.

“Ovo je samo deo onoga što radi Ministarstvo zdravlja. Stići će nam nova oprema, skeneri, premijum rendgen aparati”, rekao je Perišić.

Foto: Univerzitetski klinički centar Niš

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *