U prisustvu ambasadora Mađarske uručena donacija za Tehničku školu u Vlasotincu

Mađarska firma Smart enerdži investment Kft (Smart Energy Investment Kft) iz Budimpešte donirala je opremu za kabinetsku nastavu u Tehničkoj školi i Gimanziji u Vlasotincu. Uručenju je prisustvovao ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.

“Ovom donacijom opštini Vlasotince jedne od mađarskih kompanija, koje posluju u Srbiji, pokazali smo da je savremeni sistem učenja u današnje vreme neophodan kako bi se išlo u korak sa potrebama društva. Verujemo da će donacija omogućiti kvalitetnije učenje u praktičnoj nastavi”, poručio je ambasador Pinter.

Donaciju u vrednosti od 620 000 dinara, direktoru Tehničke škole uručio je direktor kompanije Obrad Tadić. On je ovom prilikom podsetio da je Smart Energy Investment u Vlasotincu realizovala projekat implementacije javnog osvetljenja čime je umanjena potrošnja eletrične energije za više od 5 miliona kWh i ostvarena budžetska ušteda u iznosu od oko 50 000 evra.

“Projekat javno-privatnog partnerstva koji smo ovde realizovali pre više od tri godine je naša prva uspešna investicija u Srbiji i ovom donacijom želimo učiniti korak više u našem partnerstvu. Koristim priliku da pozovemo sve ljude i kompanije da slede naš primer, jer kao što je imperativ ulagati u energetsku efikasnost i bolju životnu sredinu, tako je potrebno ulagati u znanje”, izjavio je Tadić.

Počasni konzul Mađarske u Srbiji Nemanja Milutinović istakao je da je ova saradnja još jedan dokaz da se intezivno radi na povezivanju dve zemlje.
-Raduje nas što se saradnja nastavlja u svim delovima Srbije, a ne samo u krajevima gde je većinsko mađarsko stanovništvo. Društvena odgovornost i solidarnost deo su strateškog partnerstva Srbije i Mađarske i na tome će se i u budućnosti raditi. Sticanje znanja je ključno za buduće naraštaje – dodao je Milutinović.

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović podsetio je na ulaganja u školske objekte u prethodnom periodu i dodao:

“Oprema, koju danas donirate Tehničkoj školi, a samim tim i Gimnaziji, mnogo će značiti u procesu osavremenjivanja nastave i postizanja što boljih rezultata naših učenika. Deca su nam pametna i vredna, treba da ih podržimo”, rekao je Petrović.


Direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević, nakon potpisivanja ugovora o donaciji, predstavio je rezultate škole. On je goste poveo u obilazak ove ustanove koja zvanično ima najviše profila po dualnom sistemu obrazovanja u Srbiji i čiji rad prati i podržava više od 30 kompanija.

“Zahvaljujem na donaciji opreme za kabinetsku nastavu našoj školi, koju će ujedno koristiti i učenici i nastavno osoblje Gimnazije, s obzirom na to da mi koristimo istu zgradu. Ova oprema će mnogo značiti u praktičnoj nastavi i doprineće boljem razumevanju gradiva”, kazao je Đorđević.
Kolektiv Tehničke škole obradovao je goste unikatnim poklonima sa motivima Vlasotinca, a ambasadora Pintera posebno sa poklonom sa portretom glavnih junaka serije Vruć vetar, koja je, kako je rekao, njegova omiljena serija.


U vreme kada se serija prikazivala u Mađarskoj, 80-tih godina, za nas je Jugoslavija bila zapad. I ja nisam mogao da verujem da su stvari onakve kakve su prikazane u seriji – odgovorio je ambasador Pinter na novinarsko pitanje otkud simpatije prema seriji.
On je dodao da je upoznao Ljubišu Samardžića i priznao da je plakao kada je popularni glumac preminuo.


Za ambasadora Pintera i njegove saradnike, Turistička organizacija opštine Vlasotince, organizovala je kraći obilazak Vlasotinca od vidikovca na Starom groblju, a oni su pešice prošetali preko brane, do murala Šurde i Boba na keju i do terase hotela Grozd gde je delom snimana serija. Video je i kuću, koja je u seriji bila rodna kuća Borivoja Šurdilovića.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *