U Vranju obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

Komemorativnim skupom kraj Spomenika revoluciji ispred Pedagoškog fakulteta, u Vranju je obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković rekao je da to nije bio samo sukob nacističke Nemačke i njenih saveznika sa ostatkom sveta, odnosno sukob dva velika vojna bloka, već je to bio pokret koji je udario u temelje nezavisnog i slobodoljubivog sveta, naznačeno je na gradskom sajtu.

A, tamo negde na Balkanu, na raskrsnici puteva, vojnih i političkih, jedan mali narod tražio je svoje mesto pod suncem. Već više puta ranjavan i namučen, srpski se narod našao opet na udaru sila mraka i bezumlja. U godinama koje su usledile, počinjeno je nebrojano zločina. Kragujevac, Kraljevo, Jasenovac, Staro Sajmište, Banjica, ali i Bojnik o kome se malo govori i mnogi drugi… simboli su stradanja naroda koji se od pamtiveka borio da sačuva svoje ognjište, svoje ime i svoju veru”, rekao je gradonačelnik i dodao,

Svedočimo poslednjih godina, brojnim pokušajima revizije i prekrajanja istorije. Njihov je cilj da se umanji značaj Srbije i srpskog naroda u borbi protiv fašista. Iako su istorijske činjenice potpuno drugačije. Nijedan drugi narod nije toliko stradao kao srpski narod.I upravo zato, što smo svoju slobodu platili krvlju, mi nemamo drugi izbor od prava da svoju nezavisnost branimo po svaku cenu. Mi nemamo drugi izbor nego da svoju bogatu slobodarsku tradiciju negujemo i čuvamo. I na kraju, nemamo drugi izbor, jer rezervnu otadžbinu nemamo. Na kraju puta, uvek je Srbija”, istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.


Vence i cveće na Spomenik revoluciji položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, brigadni general Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanik Milan Ilić, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, zamenik predsednika gradske opštine Vranjska Banja Marko Nikolić, načelnik Policijske uprave u Vranju, Saša Nedeljković, sa saradnicima, načelnik Centra BIA u Vranju Milan Jovanović, sa saradnicima i delegacije brojnih udruženja.

U programu su nastupili učenici Gimnazije Milica Stanković, Leonora Ristić, Đorđe Antić i Mihajlo Stanisavljević.

Foto: Vranje.org.rs

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *