U Vranju održana sednica Lokalnog saveta roditelja grada

Danas je u velikoj sali Skupštine grada Vranja sazvana i održana prva konstitutivna sednica Lokalnog saveta roditelja u 12 časova. Sednici su u ime rukovodstva grada prisustvovali zamenica gradonačelnika Zoricom Jović i predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković.

Prisustvovali su roditelji iz svih škola i Predškolske ustanove ,,Naše dete“ sa teritorije grada Vranja.

Predsednik skupštine upoznao je prisutne sa dnevnim redom i materijalom.

Dnevni red sednice:

  • Izbor predsednika Lokalnog saveta roditelja Vranja za školsku 2021/22. godinu;
  • Izbor zamenika predsednika Lokalnog saveta roditelja Vranja za školsku 2021/22. godinu;
  • Razmatranje zahteva OŠ „Predrag Devedžić“ iz Vranjske Banje;
  • Pitanja i predlozi.

O naležnostima Lokalnog saveta roditelja govorila je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Za predsednika Lokalnog saveta roditelja izabran je jednoglasno Saša Trajković, predstavnik roditelja Medicinske škole ”Dr Izabel Emsli Haton”, koji je pozdravio predstavnike lokalne samouprave i zahvalio se roditeljima na ukazanom poverenju. Za zamenika predsednika izabran je Mića Mladenović, predstavnik roditelja Hemijsko-tehnološke škole.

Lokalni savet roditelja jednoglasno je dao pozitivno mišljenje o predlogu OŠ „Predrag Devedžić“ da u zimskom periodu učenici od petog do osmog razreda budu u prvoj smeni i da se ne menjaju smene u školi, zbog toga što oko trećina učenika škole putuje pešice po brdovitim predelima i mraku, a sve u interesu tih učenika. Pribavljeno mišljenje Lokalnog saveta roditelja, odluka Školskog odbora i Saveta roditelja škole se uz dopis šalje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odnosno Školskoj upravi na saglasnost i važi samo za tekuću školsku godinu.

Takođe, dat je predlog o slanju dopisa Policijskoj upravi u Vranju o pojačanoj kontroli vozača kod OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ zbog čestog nepoštovanja znakova i propisa od strane vozača u ovom delu grada, kao i povećano prisustvo policije posebno kod osnovnih škola.

U skladu sa zakonskim odredbama,  grad Vranje formira Lokalni savet roditelja svake školske godine, koga čine roditelji iz svih škola sa teritorije grada i Predškolske ustanove ,,Naše dete“.

Predstavnici saveta biraju se svake školske godine, a Lokalni savet roditelja daje mišljenje, inicira akcije i predlaže mere za ostvarivanje prava deteta, unapređenje obrazovanja, vaspitanja i bezbednosti dece, odnosno učenika u gradu. Savet učestvuje u utvrđivanju gradskih planova i programa koji su od značaja za ostvarivanje obrazovanja, vaspitanja i bezbednosti dece, prati i razmatra mogućnosti za unapređivanje jednakog pristupa, dostupnosti i mogućnosti obrazovanja i vaspitanja za decu, sprečavanja socijalne isključenosti dece iz ugroženih i osetljivih grupa na teritoriji grada, pruža podršku školskim savetima roditelja svih ustanova u vezi sa pitanjima iz njihove nadležnosti itd. 

Lokalni savet roditelja: Partner lokalne samouprave, škola i nastavnika!

Preko saveta postoji mogućnost da se menja  svest svih učesnika u obrazovnovaspitnom procesu  u cilju interesa dece.

Predviđeno je da budu formirani gradski, odnosno opštinski saveti roditelja i da tako udruženi i umreženi, roditelji lakše prevazilaze probleme sa kojima se suočavaju tokom školovanja svoje dece. Ljudi koji bi bili uključeni u Lokalni savet roditelja svojom inicijativom mogli su pokrenuti niz korisnih akcija.

Značaj udruživanja roditelja je višestruk. Lokalni savet roditelja služi i za umrežavanje institucija i razmenu iskustava. Kada savet roditelja kaže npr.  da bi neka Ustanova mogla da funkcioniše bolje, onda se to njima prenese, za problem sazna, svi se malo poprave i stvari se slože.

Veoma bitna stvar je lakša dostupnost organa lokalne samouprave. Roditelji preko Lokalnog saveta roditelja imaju bolju komunikaciju sa Organima lokalne samouprave.

Svi mi imamo isti cilj, a to je obrazovanje i vaspitanje dece. Kako mi  danas brinemo o deci tako će i oni sutra brinuti o drugima.

Moramo zajedno da radimo na iskorenjivanju zabluda da Lokalna samouprava, roditelji i nastavnici nisu zainteresovani, da nastavnici ne žele da se posvete deci zato što imaju male plate, itd. Dajte da radimo šta može da se radi. Nastavnici imaju svoje zadatke sa gledišta obrazovnog plana. Roditelji su tu da im to olakšaju. Lokalna samuprava da im pruži podršku. Oni su partneri. Ista su strana novčića i ne mogu jedni bez drugih.

Današnja sednica Lokalnog saveta roditelja je svojim odlukama i diskusijama to pokazala i prestavlja odličan primer rešavanja problema u interesu učenika.

Projekat podržao grad Vranje. Stavovi izneti u podržano medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *