U Vranju pokrenut projekat o većoj uključenosti Romske populacije u radni proces

Na inicijativu svih relevantnih državnih institucija naše zemlje, nevladinih organizacija i pokreta Opre Roma Srbija, započet je još jedan od projekata usmeren na inkluziju Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

Predsednik Srbije izjavio je da se upošljavanje Roma mora rešavati ubuduće, da se na tom pitanju mora raditi prvo kroz veće edukacije, odnosno da je potrebno da veći broj mladih Roma završi srednju i visoke škole, a da na drugoj strani, mora više da se uradi na podsticanju zapošljavanja Roma.

Naglasio je da je za njega, kao predsednika države, važno da Romi rade, jer time državi značajno raste BDP. Za državu je izuzetno važno da Romi budu u potpunosti uključeni u radni proces u našoj zemlji.

„Romi danas predstavljaju najmlađe stanovništvo. Imamo mnogo mladih talentovanih ljudi, umetnika, naučnika, radnika“, naglasio je predsednik Vučić, najavljujući da će u javnoj upravi biti zaposleno 100 visokoobrazovanih Roma.

Shodno svim ovim ciljevima u okviru projekta pokrenuta je inicijativa o zapošljavanju romskog stanovništva u jedinicama lokalne samouprave. ,,Posao za Rome – Napredak za Vranje’’ naziv je pod kojim će se odvijati realizacija projekta u Vranju. Tim povodom državni sekretar Stevan Gligorin razgovarao je sa gradonačelnikom Vranja dr Slobodanom Milenkovićem i njegovim saradnicima, gradskim većnicima Danijelom Milosavljević, Dejanom Ivanovićem i Bojanom Kostićem, stoji na sajtu Grada Vranja.

Kako se čulo na sastanku već su preduzeti prvi koraci u realizaciji projekta. Sastavljena je lista deficitarnih zanimanja i poslodavaca koji imaju potrebu za radnom snagom, kao i koji su to kriterijumi koje kandidati treba da zadovolje da bi mogli da obavljaju te poslove.

Po rečima gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića, grad Vranje je i do sada kroz Lokalni akcioni plan za zapošljavanje kontinuirano radio na ekonomskom i socijalnom  osnaživanju romske nacionalne manjine.

,, Ovaj program i inicijativa predsednika Republike Srbije od velikog su značaja za socijalno ugrožene pripadnike romske nacionalne manjine, tim pre jer pruža mogućnost kvalifikacija i dokfalifikacija kandidata. Takođe, za sve koji su vredni i spremni da se usavršavaju predstavljaće zagarantovan posao na duži vremenski period’’, rekao je gradonačelnik Milenković.

Državni sekretar Stevan Gligorin istakao je da je uz Vranje još devet lokalnih samouprava obuhvaćeno ovim programom, te da će pripadnici romske nacionalne manjine biti zahvalni što će im se pružiti šansa za zapošljenje. Na sastanku su takođe dogovoreni sledeći koraci u realizaciji projekta, kao i koje su obaveze loklane samouprave, a koje resornog ministarstva i samog državnog sekretara Gligorina.

Foto: FB Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *