U Vranju predstavljena monografija ,,Znamenite ličnosti vranjske Gimnazije’’

Promocijom knjige ,,Znamenite ličnosti vranjske Gimnazije’’ u pozorištu večeras je završeno obeležavanje velikog jubileja, 140. godišnjice Gimnazije ,,Bora Stanković’’.

Knjiga ,,Znamenite ličnosti vranjske Gimnazije’’ obuhvata vremenski period od 1881. do 2001. godine. U njoj se nalaze svi profesori i učenici vranjske gimnazije koji su u određenom razdoblju dali svoj doprinos ne samo razvoju škole, već i društva, počev od obrazovanja i nauke, preko privrede, do kulture i sporta.

Monografiju su pripremali Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije, Mile Đorđević, Budimir Mihajlović, Tomislav Simonović, profesorka srpskog jezika i književnosti Nela Dimitrijević, profesori istorije Nenad Stojiljković i Jasmina Janjić, Igor Nikolić, Miroljub Stojčić.

Pomenuta knjiga obuhvata više od 170 ličnosti koje su pohađale ovu srednjoškolsku ustanovu ili su neko vreme provele u njoj, među njima su akademici, generali, naučni radnici… Događaju koji je izazvao veliku pažnju vranjske javnosti prisustvovali su zamenica gradonačelnika Zorica Jović i predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković sa saradnicima. 

Direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković rekla je da je značaj te obrazovne institucije u formiranju identiteta srpskog društva nemerljiv, a da je monografija štivo koje predstavlja temelj i oslonac za budućnost i nastavak jedne priče“.

„Radi se o rukopisu koji afirmiše tradiciju gimnazije u Vranju. I u svest savremenika vraća sećanje na generacije profesore i učenike koji su svojim znanjem i vrlinama obeležili prosvetnu istoriju Srbije“, rekla je direktorka Mišić.

Projekat podržao grad Vranje. Stavovi izneti u podržano medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *