U VRANJU SVEČANO OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA


Vranje, 12.maj 2019. –Svečana akademija povodom obeležavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara održana je danas u Domu Vojske u Vranju.

Udruženje zdravstvenih radnika Pčinjskog okruga organizovalo je Svečanu Akademiju i tom prilikom je zdravstvenim radnicima dodeljeno priznanje u vidu Zlatnog  i Srebrnog znaka, koji se dodeljuje medicinskim sestrama, dugogodišnjim zdravstvenim radnicima za strogo profesionalno obavljanje svog posla.

Prisutni dobitnici priznanja Zlatnog i Srebrnog znaka su došli iz svih krajeva Srbije, a izabranici na nivou Pčinjskog okruga su: Petar Bojković, Jasminka Ilić, Džemilje Aliti, Jasmina Kostić, Ružica Filipović i Marina Anđelković. Specijalne zahvalnice uručene su Turkijani Selimi i Dušici Stojanović.


Svečanosti su prisustvovali: Radmila Ugrica – direktor Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, Marija Gošović – predsednik društva medicinskih sestara, tehničara i babica, predsednici opština Pčinjskog okruga, direktori i upravnici zdravstvenih ustanova Pčinjskog okruga, glavne sestre zdravstvenih ustanova Pčinjskog okruga, direktori medicinskih škola iz Pčinjskog i Kosovskog okruga, dobitnici priznanja i zahvalnica…

Himnom „Bože pravde“ u izvođenju gimnazijskog hora počela je ceremonija povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara.  


Nakon himne, glumac vranjskog pozorišta Dragan Stanković, sve prisutne je pozdravio zdravicom vranjskog kraja i zajedno sa koleginicom Ivanom Tasić upriličio ovaj svečani događaj. Svečanost je odisala etno elementima u duhu tradicije Vranja. Njihov nastup nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim.


Mariji Gošović je pripala čast da se obrati prisutnima,  pozdravila je sve prisutne u svoje ime i u ime predsednice Saveza, gospođe Radmile Nešić,  ovim putem poručila da su sestre ,,glas za budućnost i glas za zdravlje.“

Dragan Cvetković je istakao da se Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava po 53. put, u čast Florens Najtingejl i ukazao na neke probleme sa kojima se susreću zaposleni u zdravstvenim ustanovama. Florens Najtingejl, britanska bolničarka i humanitarni radnik, smatra se utemeljivačem moderne nege bolesnika. Iz njene „službe za medicinske sestre“, potekla je i Mis Njutn – prva direktorka „Škole za nudilje“ u Beogradu, koja označava početak profesionalnog sestrinstva kod nas.


Svečanosti je prisustvovao i Slobodan Milenković – gradonačelnik grada Vranja. Tom prilikom rekao je da se Uprava grada Vranja trudi da poboljša uslove rada za zdravstvene radnike.

Dragica Milenković je pozdravila sve prisutne ispred Saveza udruženja i naglasila da ovogodišnji slogan nosi pravu poruku: „ Medicinske sestre, vodeći glas – zdravlje za sve.“

U svom kratkom obraćanju Radmila Ugrica pozdravila je sve prisutne ispred Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, zahvalila se prisutnima i poželela srećan rad zdravstvenim radnicima koji su nakon ove svečanosti prisusustovali predavanju.


Uručene su knjige i članske karte Udruženja zdravstvenih radnika najboljim đacima i studentima.

Prostrana svečana sala Doma Vojske u Vranju je bila prepuna. Pojedini posetioci su ovu divnu ceremoniju u celosti ispratili stojeći, što šalje poruku organizatorima da za sledeći događaj sličnog tipa obezbede veću salu.

Foto: PČINJSKI 017 – PORTAL

Piše: Milica Zlatković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *