U Vranju svečano obeleženi Dan državnosti i godišnjica Prvog srpskog ustanka

Foto: Sajt Grada Vranja

Dan državnosti Republike Srbije i 217. godišnjica od Prvog srpskog ustanka, svečano su obeleženi ispred bareljefa Voždu Karađorđu u centru grada. Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine dr Dejan Tričković rekao je da je današnji dan simbol značajnih događaja koji su velikim slovima upisani u srpsku istoriju, kao i da predstavlja prekretnicu i početak borbe srpskog naroda protiv viševekovnog ropstva, ali i utemeljenje Srbije kao nezavisne države. ,,Pod vođstvom Кarađorđa Petrovića u Orašcu 15. februara 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak i na taj način otpočet dugotrajni proces oslobođenja Srbije od Turaka. Mali, ali ponosan narod hrabro je stao u odbranu svoje slobode i države. Taj podvig, vredan divljenja označio je novu etapu u srpskoj istoriji i otvorio put ka toliko željenoj slobodi. Pored toga, na današnji dan 1835. godine u Кragujevcu proglašen je i prvi ustav Кneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav. Srbija je postala nezavisna kneževina i na taj način udareni su temelji srpske državnosti’’, rekao je Tričković. Ovo je prilika, dodao je, da se podsetimo njihove istrajnosti, odlučnosti i junačke borbe. Borbe koja je dugo trajala, ali ih nije obeshrabrila da odustanu.

,,Nama, njihovim potomcima ostavljena je sloboda, taj najdragoceniji dar. Naša je obaveza i dužnost da gradimo budućnost u miru. Budućnost koja podrazumeva razvoj i unapređenje kvaliteta života u svim sferama. Potrebno je da težimo napretku lokalne zajednice i da svoje aktivnosti usmeravamo ka tome. U miru i slobodi ništa nije nedostižno i sve je moguće. Zbog toga, a u amanet našim potomcima, moramo sve učiniti da se naš grad i država konstantno razvijaju i napreduju u svim oblastima’’, istakao je predsednik Skupštine Dejan Tričković.

Vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pukovnik Vladica Vučković sa saradnicima, narodni poslanik Milan Ilić, načelnik Pčinjskog Upravnog okruga Srećko Pejković, predstavnik gradske opštine Vranjska Banja, u ime PU Vranje načelnik Igor Živković sa saradnicima, u ime SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a Vranje, poštu je odao i predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije, Miroljub Stojčić sa saradnicima, kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.godine i Udruženja Srpskih ratnih veterana Vranje. Himnu „Bože pravde” i numeru ,,Ovo je Srbija’’ izvela je Sofija Stanković, učenica srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac”.

Izvor: Sajt Grada Vranja

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *