Udružuju se gradovi i opštine za veća ulaganja u izgradnju zaštitnih bedema duž sliva Južne Morave

Foto: Južne Vesti

Kako bi jednostavnije i lakše konkurisali i dobili novac iz evropskih fondova za realizaciju projekata koji se tiču poboljšanja života građana i pre svega uređenja korita reka koje se ulivaju u Južnu Moravu, u Prokuplju je na sastanku predstavnika svih opština Topličkog okruga pokrenuta inicijativa za formiranje Udruženja gradova i opština sliva reke Južne Morave.

Sastanak je inicirao načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković, koji je istakao da je ovo udruživanje veoma važno, jer se zbog čestih prirodnih nepogoda i ogromne štete koja se pravi građanima izlivanjem reka i bujičnih potoka, prioritetno mora raditi na rešenju radi zaštite i većih ulaganja u izgradnju kvalitetnih i postojanih zaštitnih bedema.

Gotovo da svake druge godine neka vremenska nepogoda, poplava ili požar pogode područje Topličkog okruga, pa smatram da će ovakvo udruživanje opština i njihovim zajedničkim rešenjima i projektima doprineti da se mnoge takve situacije preduprede – istakao je Miljković.

Dodaje i da će se nakon formiranja udruženja uspostaviti i bliža saradnja između Topličkog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Predstavnici Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađe očekuju da će udruženi i zajedničkim projektima dobiti materijalnu podršku i pomoć Evropske unije i evropskih fondova u cilju stvaranja trajne zaštite od poplava i drugih elementarnih nepogoda.

Inače, ova inicijativa pokrenuta je još 2018. godine, ali do sada nije došlo do njene realizacije, pa se do kraja godine očekuje da skupštine svih topličkih opština usvoje ovu inicijativu, a zvanično potpisivanje Ugovora o saradnji opština i gradova sliva Južne Morave planirano je već u januaru 2021. godine.

Izvor: Južne Vesti

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *