UMETNIČKA IZLOŽBA: “ČUJTE SRBI – ČUVAJTE SE SEBE”


Čuveni švajcarski forenzičar, publicista i prijatelj Srba Arčibald Rajs izgovorio je i napisao čuvene reči „Čujte Srbi, čuvajte se sebe“, koje su aktulne i posle jednog veka.

U četvrtak 27.05.2021.godine, u galeriji Zavičajnog muzeja, otvorena je prva samostalna izložba grafika mladog vlasotinačkog umetnika Stefana Petrovića, pod nazivom „Čujte Srbi”.

Otvaranjem ove izložbe, završen je višednevni program manifestacije „Dani Vlasotinca”.


-Mladi umetnik Stefan Petrović, ovakvim nazivom svoje izložbe opominje da se setimo naše slavne prošlosti i stradalnika na čijim smo kostima, krvi i znoju izgradili zemlju. Naš narod je sklon zaboravljanju, zato treba da ima kao imperativ jedan novi poredak u kome će sačuvati svaku vrlinu, žrtvu, spomenik, istoriju.

Svojim grafikama Stefan je uspeo da na individualnom nivou izgradi spomen – obeležje jednoj generaciji neustrašivih boraca, hrabrih junaka, čijim su stradanjem sačuvana ognjišta i kamen zemlje Srbije – naglasila je istoričar umetnosti Jasmina Zlatković.
Na izloženim grafikama su srpski junaci, žene u ratu, žene koje čuvaju kućna ognjišta, ali i vojvode Živojim Mišić, Stepa Stepanović, Petar Bojović, Vojislav Tankosić…Petrović se zahvalio Kulturnom centru Vlasotince na podršci i pomoći da priredi svoju prvu samostalnu izložbu i udruženju „Artizan” koje je okupilo mlade umetnike u Vlasotincu.

Za muzičku pozadinu su bili zaduženi Aleksandar Dimitrijević i Miroslav Krstić, a program je počeo pesmom „Tamo daleko”, koju su izvele Mila Mitić, Petra Dimanić i Milena Krstić.Stefan Petrović je osnovne akademske studije grafike završio u Nišu. Izlagao je na brojnom izložbama u zemlji i inostranstvu, a sada je priređena njegova prva samostalna izložba.

Posetioci će moći da je pogledaju narednih mesec dana, radnim danima od 7 do 15 sati.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *