Uredba o energetski ugroženom kupcu

Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je stupila na snagu 17. decembra 2022. godine.

Zahvaljući bespovratnoj buđetskoj pomoći Evropske Unije Republici Srbiji za realizaciju ovog programa u 2023.godini obezbeđeno je do četiri milijarde dinara, što pokrriva zaštitu oko 190 hiljada domaćinstava energetski ugroženih kupaca.

Energetski ugroženi kupac je kupac iz kategorije domaćinstvo (samačko ili višečlano) koji u skladu sa uslovima propisanim Zakonom i Uredbom može steći status ugroženog kupca i time pravo na subvenciju i plaćanju mesečnih računa za električnu energiju ili prirodni gas ili toplotnu energiju, u zavisnosti od iskazane želje domaćinstva.

Programom zaštite energetski ugroženih kupaca, obuhvaćena su i domaćinstva koja su korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć ili dečiji dodatak, korisnici uvećanog dodatka za tuđu negu i pomoć. Lica iz ove kategorije automatski ostvaruju status, samo ukoliko predaju zahtev organu nadležnom za poslove socijalne zaštite u jedinici lokalne samouprave koji rešenjem odlučuje o ispunjenosti uslova da domaćinstvo stekne status energetski ugroženog kupca.

„Ovim putem želim da podsetim na važnost pravovremenog informisanja građana o primeni Uredbe o energetski ugroženom kupcu i istaknemo važnu ulogu lokalne samouprave da putem boljeg informisanja svojih građana o uslovima za sticanje statusa povećaju dostupnost ovog prava domaćinstvima iz najugroženijih kategorija, a samim tim utiču i na povećanje broja zaštićenih domaćinstava, koja će u skladu sa Uredbom ostvarivati pravo na umanjenje računa“, navela je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Program zaštite je nemoguće realizovati bez angažovanja jedinica lokalne samouprave, čiji je organ nadležan za poslove socijalne zaštite, rešenjem odlučuje o ispunjenosti uslova da domaćinstvo stekne status energetski ugroženog kupca. Podatke iz rešenja o stečenom statusu, lokalne samouprave dostavljaju snabdevačima električne energije, odnosno prirodnog gasa, odnosno toplotne energije, koje ovim kupcima umanjuju mesečne račune.

Povraćaj sredstava, na ime visine umanjenoh računa, snabdevači ostvaruju iz budžeta Republike Srbije, a na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije Ministarstvu rudarstva i energetike.

Energetski ugrožen kupac nije novina u zakonodavstvu Srbije, program se realizuje od 2015. godine, ali je izmenom uslova za sticanje statusa i donošenjem nove uredbe, značajno povećan stepen pokrivenosti zaštitom onih domaćinstava, koja su uslovima aktuelne energetske krize najviše ugrožena povećanjem cena električne energije i energenata. Takođe, za zaštitu energetski ugroženih kupaca je u budžetu za 2023. godinu obezbeđeno tri puta više sredstava nego prethodnih godina.

„Samo zajedničkim delovanjem zaštitćemo standard domaćinstava sa minimalnim prihodima, a time doprineti većem zadovoljstvu građana“, zaključila je Đedović u obaveštenju koje je poslala predsednicima opština.

U nastavku možete pročititi pismo Emanuela Žiofrea, ambasadora EU u Srbiji vezano za ovu temu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *