Uspešno završen Medjunarodni naučni skup “Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina”

Svetom Liturgijom u Ckrvi – brvnari Prepodobnog Sisoja Velikog kod isposnice Prepodobnog Prohora Pčinjskog otpočeo je drugi – završni dan Medjunarodnog naučnog skupa posvećenog Svetom kralju Milutinu koji se održava u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

“Sveti kralj Milutin – svetolost koja spaja” – je bila glavna tema drugog dana Medjunarodnog skupa a glavni deo izlaganja Njegove ekselencije ambasadora Republike Srbije u Republici Bugarskoj, doc. dr Željka Jovića je bio posvećen upravo ovoj temi sa akcentom na prenos moštiju Svetog kralja u Sredec – današnju Sofiju.

Na održanom Medjunarodnom skupu govorilo se o životu i vladavini Svetog kralja Milutina ali i o njegovoj zadužbinarskoj delatnosti, o umetnosti i arhitekturi Milutinovog doba, o politici i diplomatiji…

Uspešnost ovog Medjunarodnog naučnog skupa se ogleda i u činjenici da je bilo više od 20 predavača (izlagača) iz Srbije, Grčke i SAD. Pravoslavna eparhija vranjska je dostojanstveno i grandiozno obeležila značajne jubileje u ovoj i prethodnoj godini (950 postojanja manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog) a centralnoj proslavi povodom ovog jubileja je prisustvovao i Njegova svetost Patrijarh srpski Gospodin Porfirije sa mnoštvom arhijereja SPC, obeležena je i godišnjica smrti velikog ktitora manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, Svetog kralja Milutina.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *