Usvojene izmene Uredbe o koeficijentima za obračun plata zaposlenih u javnim službama


Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, kojom se predlaže uvećanje koeficijenta utvrđenih za obračun i isplatu plata zaposlenih u prosveti – osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama, kao i zaposlenima u učeničkom i studentskom standardu.

Ovo povećanje odnosi se na zaposlene čija je obračunata osnovna plata niža od iznosa minimalne zarade utvrđene za teritoriju Srbije. Uvećanje koeficijenata za obračun i isplatu plata za pojedina radna mesta predlaže se kako bi se zajedno sa efektima planiranog povećanja osnovice od 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, u skladu sa propisima o budžetu, obezbedilo povećanje plata ovih zaposlenih iznad iznosa minimalne zarade.

Izmenama Uredbe predlaže se i promena osnova za uvećanje koeficijenta za deo zaposlenih u stručnim službama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, imajući u vidu promene u nadležnostima tog fonda.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnom DNK registru, kojim se otklanjaju uočeni nedostaci u primeni Zakona i izvršavaju obaveze Republike Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Jovanović protiv Srbije“.

Ključne izmene tiču se preciziranja baza DNK profila u Registru, odnosno njihovih zbirki koje će obezbediti bolju sistematiku i preglednost nacionalnog DNK registra i adekvatno razvrstavanje podataka prema kategorijama lica u krivičnom postupku (osumnjičeni, optuženi, osuđeni i oštećeni), što predstavlja i dodatno usklađivanje sa propisima koji uređuju zaštitu podataka o ličnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *