Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan je hrišćanski praznik koji se obeležava 40 dana nakon Vaskrsa!

Vaznesenje Gospodnje

Pčinjski017-Portal, Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu i uvek se slavi u četvrtak (40 dana po Vaskrsu). Hristos je svojim vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti a 40 dana kasnije, dok su se njegovi učenici nalazili za trpezom on im se javio i rekao: „ Idite po svemu svetu i propovedajte Jevandjelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osudjen”. Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha utešitelja a oni su tako mogli u svet preneti Hristovu veru i time ljude spasavati u veri – Spasovdan. On je blagoslovio svoje učenike i počeo se uznositi na nebo. Spasitelj se vazneo na nebesa pošto je završio svoju zemaljsku misiju. Dogadjaj se zbio u Vitaniji, na Maslinskoj gori kod Jerusalima u prisustvu 11 Isusovih učenika – apostola.

Spasovdan je jako poštovan praznik u našem narodu, to je slava mnogih porodica, obeležava se obaveznim odlaskom na svetu Liturgiju a zatim mnoge porodice spremaju trpezu ljubavi (slavu) u svojim domovima i dočekuju drage goste. Spasovdan je i gradska slava srpske prestonice Beograda (od 1403.godine kada je despot Stefan Lazarević ustoličio Beograd kao prestonicu). Mnogi gradovi u Srbiji takodje praznuju Spasovdan kao svoju slavu i širom Srbije se organizuju Spasovdanske litije.


Porodice koje slave Spasovdan tradiocionalno pripremaju jagnje za ovaj dan a postoje mnogi običaju vezani za ovaj dan (nema spavanja u toku dana, nema kupanja dece…).Postoji snažno verovanje u narodu da ovaj praznik tj.njegovo praznovanje štiti kuću od nevolje a decu od bolesti. Čitava nedelja u kojoj se slavi Spasovdan je posvećena hlebu i bogatom rodu pšenice. Praksa je da se tada mese bogate i urkašene pite kao i Spasovdanski hleb. Srećna slava domaćini!

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *