Velika količina padavina negativno utiče na pojedine voćne vrste

Trenutne vremenske prilike ne idu na ruku proizvodjačima jagode.

Velika količina padavina negativno se odražava na pojedine voćne vrste, pogotovo one u sazrevanju, kao što su jagode i trešnje. Uostalom kod svih će morati da se intenzivira zaštita – kaže Suzana Nujić savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Vranju.

Kod jagode dolazi do propadanja plodova, truljenja i gubljenja prinosa. Što se pak trešnje tiče, ona je jako osetljiva na visoku vlažnost jer dovodi do pucanja plodova. Pored toga negativnost kiše se odražava i na one voćne vrste koje su u cvetanju odnosno na oprašivanje kao što je malina i kupina.

Pored toga poljoprivredni proizvođači koji imaju zasade moraju da znaju da je došlo i do ispiranja raznih hranljivih elemenata iz zemljišta, tako da je neophodno da primene prihranu preko lista odnosno korišćenje tečnih folijarnih đubriva koji u sebi sadrže  makro i mikro elemente.

Na taj način sprečili bi nedostatke kada je u pitanju voćarska proizvodnja, rekla je Suzana Nujić savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Vranju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *