Veliki jubilej, 140. godina Biblioteke ,,Bora Stanković”

Foto: Sajt Grada Vranja

U Domu vojske u Vranju održana je svečana akademija povodom velikog jubileja, 140. godina Biblioteke ,,Bora Stanković”.

Nakon intoniranja himne u izvođenju hora MŠ ,,Stevan Mokranjac” dobrodošlicu je gostima poželeo direktor ove ustanove kulture Zoran Najdić. ,, 20. jun 1879., bez sumnje,  zauzima značajno mesto u viševekovnoj istoriji Vranja. Tada je naš grad dobio čitaonicu, koja je za 140 leta rada postala pravi svetionik znanja i kulture.

Dug je put Biblioteke, koji nije bio nimalo lak. Svaki period počev od te 1879. godine imao je svoje breme, ali klica koja je tada zasejana rasla je neprestano. Ona je bila vođena vrlo jasnim motivom, a to je da su svi oni koji su zaslužni za razvoj Biblioteke, itekako bili  svesni značaja postojanja jedne ovakve ustanove. Ustanove, koja danas s ponosom nosi ime najpoznatijeg Vranjanca, Borisava Stankovića, ” istakao je direktor Najdić

U ime osnivača, grada Vranja, prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Nenad Antić. Čestitajući jubilej Antić je istakao značaj Biblioteke kao jedne od najstarijih ustanova kulture u gradu. ,,Činjenica da je u Vranju samo godinu dana nakon oslobođenja od Turaka, 1879. godine, osnovana Čitaonica vranjska, govori da su naši preci imali razvijenu svest o neophodnosti opismenjavanja i obrazovanja stanovništva.  Bezmalo vek i po kasnije Javna biblioteka Bora Stanković je moderna i savremena ustanova kulture u kojoj se novim saznanjima napajaju Vranjanci svih uzrasta i generacija. Lokalna samouprava  će i u narednom periodu pružati svu neophodnu podršku i pomoć  zaposlenima i rukovodstvu  biblioteke da i u godinama koje dolaze nastave svoju misiju afirmisanja kulture čitanja, a sve u skladu sa potrebama svojih korisnika, ” istakao je Antić.

Na svečanosti je Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture, govorio o značaju partnerskog odnosa vranjske biblioteke i ministarstva, pre svega u realizaciji programa bibliotekarske delatnosti. Prisutnima se obratila i  Suzanne Platt, komercijalni ataše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Na svečanosti povodom jubileja direktor Biblioteke, Zoran Najdić, uručio je Povelje zahvalnosti. U ime grada Vranja Povelju je primio zamenik gradonačelnika Nenad Antić, Narodne biblioteke Srbije zamenica upravnika, Dragana Milunović, Ministarstva kulture i informisanja, samostalni savetnik Vanja Marković, 4. brigade KOV Srbije, brigadni general Slobodan Stopa. Za izuzetnu saradnju, afirmaciju američke kulture i tradicije i unapređenje kultunog života Povelju zahvalnosti u ime Ambasade SAD u Srbiji, primila je komercijalni ataše, Suzanne Platt.

Takođe, za izuzetnu saradnju, afirmaciju kulture i tradicije Vranja Povelja zahvalnosti uručena je i Dopisništvu RTS Vranju. Povelju je primila novinarka Danijela Manić – Stojiljković. Za izuzetnu podršku i darivanje vrednih knjiga Biblioteci Povelja zahvalnosti uručena je i Draganu Miničiću Cigi, koji se ovom prilikom zahvalio u ime nagrađenih. Na svečanosti su uručene zahvalnice i njaktivnijim čitaocima u prethodnoj godini. U kulturno – umetničkom delu programa nastupili su hor Muzičke škole i glumac Goran Sultanović uz muzičku pratnju Dušana Bezuhe i Branislava Zarina. Obeležavanje jubileja nastavlja se večeras gostovanjem književnika Vladislava Bajaca i književnog kritičara Gojka Božovića, u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića.

Izvor: Sajt Grada Vranja

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *