Vesić: Zajednički tag za naplatu putarine Srbije i Severne Makedonije je u funkciji


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić saopštio je danas da je počeo sa funkcionisanjem zajednički tag za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Vesić je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da svih 700.000 korisnika taga za elektronsku naplatu putarine u Srbiji mogu da ga koriste na svih devet naplatnih rampi u Severnoj Makedoniji ukoliko putuju u tu zemlju ili prolaze kroz nju.

Da bi vozači mogli da koriste taj uređaj, neophodno je da urade prekonfiguraciju, što znači da je potrebno da on bude vezan za platnu karticu kako bi mogao da se upotrebi u Severnoj Makedoniji i nekim drugim zemljama, objasnio je ministar.

On je ukazao na to da prekonfiguracija traje do pet minuta i da se nakon toga putarina naplaćuje sa platne kartice, a ukoliko je neko na tagu imao novac koji nije stigao da potroši, ta sredstva će biti vraćena na platnu karticu.

Ministar je, odgovarajući na pitanje da li će tag moći da se koristi i bez vezivanja za platnu karticu, objasnio da postoji mogućnost korišćenja pripejd taga, ali samo u Srbiji.

Prema njegovim rečima, od juče se na naplatnoj stanici Preševo, pre granice sa Severnom Makedonijom, nalazi kamion sa mobilnim šalterima na kojima je moguće kupiti tag ili uraditi prekonfiguraciju postojećeg.

Vesić je naveo da se procenjuje da u toku letnje sezone na dnevnom nivou kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama, ocenivši da će uvođenje zajedničkog taga biti veliko olakšanje za vozače pošto neće biti zadržavanja, menjanja novca i čekanja kusura.

Ministar je istakao da se ovo odnosi i na tagove Severne Makedonije, čiji će vozači po istom sistemu moći da putuju kroz Srbiju, dodavši da se u narednom periodu očekuje uključivanje Hrvatske, Grčke i Bosne i Hercegovine u sistem zajedničke naplate putarine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *