VLASINSKO JEZERO KAO BISER TURIZMA KOJI ĆE TEK ZASIJATIOpština Surdulica stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije hotela Vlasina u naselju Vlasina Rid, a planom je predviđena rekonstrukcija i dogradnja hotela, ali i gradnja novih kuča za odmor i smeštajnih kapaciteta.

Prostor oko hotela Vlasina je zbog svog položaja, prirodnih preduslova, kao i zbog činjenice da je do njega najlakši pristup iz dva pravca (iz pravca Crne Trave i pravca Surdulice) dobio je prioritet u razvoju turizma. Predviđeno je stvaranje realnih uslova za proširenje i unapređenje smeštajnih kapaciteta hotela uz uvođenje dodatnih sadržaja velnes i spa-centra kao i sportskih terena koji bi dodatno upotpunili turističku ponudu.

Postojeće šumsko zemljište planirano je za očuvanje i unapređenje, odnosno uređenje u vidu park-šuma uz uvođenje primerenih sadržaja sporta i rekreacije, tematski parkovi, orijentering poligoni, staze za šetanje, a predviđeno je i potpuno opremanje prostora komunalnom infrastrukturom.

Mahalu Kostadinovi i još neke čine vikend naselja i imaju jake predispozicije da se uključe u ponudu seoskog turizma na Vlasini. U tom smislu planira se razvoj ovih naselja u postoječim granicama pod uslovom revitalizacije domačinstava i svih objekata.

Planira se i adekvatno održavanje i osavremenjavanje opreme vikendica kako bi se i ovi objekti mogli uključiti u prošireni spektar ponude turističkih smeštajnih kapaciteta, odnosno ugositeljskih objekata, a predlaže se veće učešće sadržaja kao i adekvatno pejzažno uređenje i ozelenjavanjeprostora.

Kada je investitor iz Katara 2016. godine kupio četiri hotela na jugu Srbije, među kojima dva na Vlasini, činilo se da će ovaj kraj doživeti turistički procvat. Međutim, hoteli na Vlasini, u Surdulici i u Crnoj Travi još ne rade jer su, do nedavno, investitori iz Katara čekali neophodne dozvole.

Pre dva meseca oni su dobili dozvole za rad, ali dok se ne usvoji. Plan detaljne regulacije za područje Vlasine nije dozvoljena gradnja.

Autor:  Dragan Milošević

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *