Vranje domaćin Međunarodne naučne konferencije posvećene dr Đorđu Tasiću

Na Međunarodnoj naučnoj konferenciji profesoru Đorđu Tasiću u čast koja se danas održava na Pedagoškom fakultetu u Vranju u ime grada govorio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Poželevši dobrodošlicu učesnicima konferencije on je izrazio zadovoljstvo što Srpsko sociološko društvo baštini delo i lik našeg Vranjanca i što organizovanjem ove međunarodne naučne konferencije u rodnom mu gradu, obeležava 130 – tu godišnjicu njegovog rođenja.

Gradonačelnik Milenković osvrnuo se na život i delo Đorđa Tasića i istakao njegov značaj za razvoj pravne nauke i filozofske misli, uopšte.

Njegov je život, iako relativno kratak, bio ispunjen, a Đorđe Tasić obavio je svoju misiju na ovom svetu. Dao je nemerljiv doprinos razvoju pravne nauke i filozofske misli. Ali pre svega bio je svestran čovek. Osim pravnom naukom bavio se i sociologijom i književnošću. Objavljivao je svoje radove u inostranstvu i na različitim jezicima, pisao je i za brojne zbornike i časopise. Za sobom je ostavio na stotine objavljenih radova kako na maternjem, tako i na stranim jezicima. Кoliko su misli i delo Đorđa Tasića bili napredni za ono vreme, svedoči i činjenica da je 1935. godine osnovao Društvo za sociologiju, a par godina kasnije bio i urednik ,,Arhiva za pravne i društvene nauke“. Međutim, osim što je bio priznat u naučnim krugovima Đorđe Tasić bio je uvažen i poštovan i od običnog čoveka, jer su ga krasile brojne vrline, među kojima su se isticali skromnost i poštenje. Bio je pravi filantrop, jer je pomagao ljudima kad god je bio u prilici. Zbog svega ovoga njegovo Vranje i Vranjanci veoma se ponose njime. Đorđe Tasić će ostati upamćen kao veliki mislilac i naučni stvaralac, a rodno Vranje odužilo mu se otkrivanjem spomen-obeležja na fasadi zgrade sudstva i podizanjem spomen biste u Gradskom parku, koji će trajno čuvati uspomenu na dr Đorđa Tasića. U ime grada Vranja i Vranjanaca još jednom se zahvaljujem svima vama što kroz svoj naučni rad i rad Srpskog sociološkog društva čuvate uspomenu na lik i delo dr Đorđa Tasića. A lokalna samouprava i visokoobrazovne institucije u gradu uvek će biti tu da podrže realizaciju projekata od nacionalne važnosti’’, istakao je gradonačelnik Milenković.

Učesnike konferencije pozdravili su i Dragana Ilić Marković, predsednica Višeg suda u Vranju, zatim Lucijana Radinović, unuka profesora Đorđa Tasića, kao i predstavnici organizatora prof. dr Dragana Stanojević, dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju, prof. dr Zvezdan Arsić, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici i prof. dr Slobodan Miladinović, predsednik Srpskog sociološkog društva.

Tokom dana učesnici konferencije izlagaće svoje radove posvećene dr Đorđu Tasiću i njegovom bogatom naučnom opusu.Inače, svečanom otvaranju konferencije predhodilo je polaganje cveća i venaca na spomen ploču Đorđu Tasiću na zgradi Višeg suda i na spomenik u gradskom parku, kao i otvaranje izložbe posvećene ovom znamenitom Vranjancu.

U prostrijama Pedagoškog fakulteta izloženo je 8 panoa koji sadrže fotografije, dokumenta, isečke iz novinskih članaka i naučnih radova profesora Đorđa Tasića, koju su priredili Tomislav Simonović i Miroljub Stojčić, pod pokroviteljstvom Istorijskog arhiva ,,31. januar’’ i Advokatske komore Niš.

Svi zainteresovani postavku će moći da razgledaju do kraja oktobra. Iz Vranja eksponati se sele u Advokatsku komoru u Nišu, gde će predstavljati stalnu postavku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *