VRANJSKA BANJA: Biser juga


Da li ste znali da Vranjska Banja poseduje najtopliju mineralnu vodu u Evropi?

Voda je temperature od 94° do čak 110°C, a izdašnost izvora je 140 litara u sekundi, i izbija na površinu zemlje iz desetak izvora. Lako ćete primetiti izvore budući da se oni „puše“ zbog visoke temperature vode. Najlakše je demonstrirati toplotu ove vode tako što ćete u njoj ostaviti jaje koje će za 10 minuta biti kuvano.

Značaj ove vode nije samo u visokoj temperaturi, nego i u izuzetnom lekovitom svojstvu (mineralna, bogata sumporom, blago alkalna). Uspešno pomaže u lečenju svih oblika reumatizma, neuroloških oboljenja, posttraumatskih stanja, bolesti organa za varenje, ginekoloških i kožnih oboljenja.

Vranjska Banja je jedna od retkih kraljevskih banja u Srbiji. U njoj se od 1914. godine lečio i Kralj Petar I Karađorđević, gde je i primio vest o početku Prvog Svetskog rata.

Krećući se od Niša ka Skoplju, nalazi se na 12 km pre skretanja za Vranje, s leve strane auto puta. Navigacija i znaci su propisno i vidno obeleženi, pa ne možete promašiti. 

Omeđena je planinama, a najpoznatija je Besna kobila sa skijalištem, žičarom i planinarskim domom.

Sa istorijskog aspekta lekovita svojstva poznata su još iz Antičkih vremena, a svoj banjski život započinje tek u vremenima turskog ropstva.Vranjska banja je danas šćućurena u maloj kotlini gde mirno životari. 


Ono što suštinski izdvaja ovu banju je temperatura i rastvoreni minerali u vodi. Kreće se od 80, 96, pa čak i preko 100 stepeni celzijusovih, u zavisnosti od izvora i pritiska u izvorištu.

Bolje upućeni geografi kažu da je ovo jedna od najtoplijih banja u Evropi. Najveći utisak koji možete poneti iz Vranjske banje je neposredni kontakt sa ključalom vodom koja šiklja 
obavijena parom. Zamislite prirodni izvor vrele vode, koju ne smete da dodirnete. Prosto neverovatno i retko! 

Par činjenica o lekovitim svojstvima vode. Svoju toplotu voda vranjske banje dobija od vulkanske žile duboko u zemljinoj kori. Na putu do izvorišta biva pomešana sa miniralima, pogotovu sumporom, pa tako postaje lekovita za sve oblike reumatskih oboljenja. Osim toga, uspešno pomaže i u lečenju nervnih, ginekoloških i kožnih oboljenja.


Sa turističkog aspekta, osim lepog parka i šetališta, ovde se nalazi i crkva Svetog Ilije na uzvišenju naspram reke. Od zdravstvenih ustanova najznačajniji je zavod za rehabilitaciju i lečenje reumatizma.


Smeštajne kapacitete čine prelepe vikendice gde verujemo da je smeštaj krajnje jeftin, a od ugostiteljskih objekata, svakako se izdvaja hotel Železničar sa kafićem poslastičarom pored njega.


Za veće avanturiste, predlažemo da dopune rezervoar gorivom i posete branu i jezero Prvonek koje se nalazi na nekih 9 km starim putem iznad banje. Put je asfaltiran, tu i tamo po koja rupa, al kombinacija ovog jezera, planinskih vrhova i stada ovaca učiniće ovaj napor nezaboravnom avanturom.

Park

Most i šetalište
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *