Vučić: Čuvaćemo mir i stabilnost, borićemo se za mir i iznalaziti još kompromisnih predloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se u direktnom obraćanju javnosti na početku podsetio na Kumanovski sporazum i Rezoluciju UN 1244, potpisanom sporazumu u Briselu iz 2013 godine o zajednici Srpskih opština i permanentnom teroru koji srpski živalj trpi svih ovih godina, kao i rešenosti Prištine da protera Srbe sa severa KIM.

Vučić je naveo i to da Priština bez razloga povlači jednostrane akcije i da je to činjeno uz podršku KVINTE – nepoštovanje sporazuma po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, permanentni pritisak na srpske svetinje naročito na manastir Dečani, te da je zato delegacija Beograda u Briselu imala četiri zadatka:

1. da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost, za naše građane,

2. morali smo da izbegnemo sveopštu osudu Zapada protiv Srbije, da nismo bili dovoljno za kompromis, da nismo došli sa idejom i predlozima kako da se do kompromisa i dodlje,

3. morali smo da brinemo o tome, kako će to sve u svim delovima sveta da izgleda, hoćemo li mi biti ti koji ćemo biti proglašeni u svetu koji sprovode agresiju i ko uvodi nesigurnost i nestabilnost ili ćemo da damo i više nego što je moguće kako bismo pokazali da druga strana ništa ne želi i da joj je važno da pobedi nestabilnost, sukobi i rat.

4. da se obezbedi opstanak Srba na KIM.

Srbija će nalaziti kompromisno rešenje i narednih 10 dana kako ne bi došlo do pogroma i progona našeg naroda, naglasio je predsednik.

Vučić je naveo bespravno ukidanje statusno neutralnih “KS” tabli koje izdaje UMNIK i uvođenje tzv. “RKS” tabli, na šta je Srbija pristala za uvođenje i izdavanje licima koji su sa područja – van KiM, ali sa zadrškom da se ulazno – izlazni dokumenti i registracija ne odnose i ne mogu izdavati Srbima koji vekovima žive na Kosovu i Metohiji. U tom pravcu Vučić je podsetio javnost na sporazum iz 2011.god., ali i krajnje namere i cilj, prema rečima predsednika, koji je ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i konačni progon srpskog življa sa KiM.

Vučić je izneo i ponudu Prištine u Briselu tokom dijaloga koja je bila u nekoliko tačaka.

Priština je insistirala na Generalnom sporazumu, na šta je Srbija insistirala da se ide korak po korak, kako bi se steklo međusobno poverenje, kako naroda, tako i zvaničnika.

Generalni sporazum je imao 6. tačaka i to:

1.Generalni principi bilateralnih odnosa;

  • međusobno priznanje;
  • reperkusije (ulazak) u sve međunarodne institucije;

2. rešenje problema iz prošlosti;

  • rešavanje problema,konstatovanje i rešavanje problema silovanih silovanih osoba,
  • vraseljenih lica;
  • uništenje privatne svojine, artefakti,
  • odšteta,

3. saradnja u budućnosti;

4. isti odnos i ista prava manjina – što bi značilo ista prava Srba na KiM i Albanaca u Bujanovcu i Preševu;

5. ponovno razmatranje postignutih sporazuma – kako bi prema rečima predsednika, bilo korigovano sve što je pravno obavezujuće za Prištinu;

6. otšteta koju Priština traži od Beograda.

Predsednik Srbije je podsetio i na spisak za likvidaciju.

Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na listi za likvidaciju prištinskog režima, koju su pojedine spoljne službe odobrile. Ustanovili smo čudna kretanja nekih lica. Na severu KiM boravila je grupa Čerkeza i Čečena sa dva cilja, a jedna je opservacija na severu, i dodatno vrbovanje Albanaca za sukob u Ukrajini”, naglasio je on.

Vučić je u daljem obraćanju podsetio i da NATO ne sprovodi sporazume koji su sami potpisali, a to je obezbeđivanje bezbednosti Srba sa severa KiM od upada specijalalnih jedinica sa juga i divljanja albanske policije.

Predsednik Srbije je podsetio i na spisak za likvidaciju.

Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na listi za likvidaciju prištinskog režima, koju su pojedine spoljne službe odobrile. Ustanovili smo čudna kretanja nekih lica. Na severu KiM boravila je grupa Čerkeza i Čečena sa dva cilja, a jedna je opservacija na severu, i dodatno vrbovanje Albanaca za sukob u Ukrajini”, naglasio je on.

Vučić je izneo i stav Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

Danas smo imali sastanak sa Srbima sa KiM, kratak, kooperativan.

Mi znamo da čak i da rešimo problem sa tablicama početkom septembra, on će se pojaviti već narednog meseca ili će se pojavljivati narednih meseci.

Znamo i to da problemi za Srbe neće prestati da postoje.

U skladu sa tim:

1. kosovskometohijski Srbi su podržali državno rukodvodstvo Srbije da u narednih 10 dana tražimo kompromisno rešenje, pri čemu su postavili “crvene linije”, preko kojih neće preći,

2.takođe su tražili garancije da neće doživeti progon i pogrom kao što je naš narod doživeo na nekim drugim mestima, pri čemu im je predsednik dao apsolutne garancije,

3. stav Srba sa KiM je i da ukoliko se ne prekine sa terorom koji oni trpe, da će u narednih mesec dana izađi iz svih institucija na KiM, počevši od političara, a zatim će do kraja septembra meseca i policajci i sudije i tužioci, pri čemu će doći do potpune razgradnje Briselskog poredaka, ustanovljenog Briselskim sporazumom i svega drugog, pošto se oni ionako ne poštuju i sprovode. Srbi više neće biti taoci, kako bi zaštitili svoj narod, državu Srbiju u skladu sa Međunarodnim pravom, poveljom Un, Rezolucijom 1244 i da će imati apsolutnu podršku svoje države Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara na temu mandatara i Prajda kao i odlaska u Skupštinu, Vučić je rekao:

Što se tiče mandatara za sastav nove Vlade trebalo je u utorak da donesemo odluku, trebalo je za utorak da zakažemo Predsedništvo stranke, videćemo ako budemo imali vremena”, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao i da kada dodje do odluke o održavanju Parade, javnost će biti obaveštena. Takođe je Vučić izjavio da je spreman da ode u Skupštinu Srbije, gde bi na posebnoj sednici, govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednik je naveo i lično osećanje da je ponosan na činenicu da je neko posle 27 godina imao hrabrost da pokrene optužnice i traži odgovornost za ubijanje srpske dece i srpske starce na Petrovačkoj cesti.

Na kraju izlaganja Predsednik Srbije je jasno naglasio da će se boriti za mir i stabilnost i da će učiniti sve, bez obzira na njegovu dalju političku sudbinu, da zaštiti naš narod na KiM.

Foto: Fb profil Aleksandar Vučić

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *