Za bolji život je potrebna promena svestiAko vam u životu ništa ne ide od ruke, ako osećate daje perspektive sve manje, da vas stalno nešto vuče unazad, a previše puta ste tražili problem u tuđem dvorištu, onda je reda se ozbiljno pozabavite sobom i svojim životom na realan način. E, sad najlakše je o tome pisati i govoriti, a najteže na svom primeru pokazati. Međutim, ako želite da idete napred onda ne smete da se osvrćete na to šta drugi rade, nego da li je ispravno to što vam govore.

Onaj ko stalno pada ispite ili ima loše ocene u školi, ako želi da polaže redovno i da bude bolji đak, onda mora nešto da promeni prvo kod sebe, a ne kod nastavnika ili profesora. Ko prvo misli da treba da se menja profesor, a onda tek učenik, taj nikada neće promeniti svoj život. Uglavnom smo sami krivi za svoje probleme, jer radimo malo ili nedovoljno da bi problema bilo manje. Isto je i sa narodom.

Naš srpski narod je vanredno talentovan i nadaren, ali ima tu manu da uvek misli da će neko drugi uraditi najteži deo posla, a da će on onda onako otmeno doći i pokupiti počasti. Često mislimo da protiv nas postoje zavere, pa ne možemo brže u Evropu. Za svoje neuspehe okrivljujemo masoneriju, krupne kapitaliste, velike svetske moćnike iz senke… Samo kod sebe ne vidimo problem. Pre par dana sam to potvrdio sebi i u razgovoru sa mojim profesorom sa fakulteta, gde smo došli do zaključka da naš narod želi novac i radna mesta u nemačkim firmama, ali ne želi nemačke uslove. Logično je da uslove diktira onaj ko vas izdržava i tu nema ljubavi, već golog interesa. Uvek nas kroz život prate neki uslovi i bez njihovog ispunjavanja nema mrdanja sa mrtve tačke. Oni koji se zalažu samo za odbijanja, uvek im postavim pitanje za šta se oni zalažu i opet mi kažu da treba odbiti sve što nam se predloži. Takav stav nas gura samo dublje u probleme i zaglavljuje u tom živom blatu iz koga se teško izlazi. Svet će nas povući iz živog blata, ali je uslov da mu pružimo ruku.

I tvrdoglavost uvezana sa mitomanijom nam je nacionalna osobina. U teškom vremenu dok smo preživljavali pod Turcima, mitovi su bili ključ za preživljavanje. Oni su nam ulivali snagu i energiju, jer su nas terali da izguramo i dočekamo oslobođenje, ali to je bilo vreme u kome ste mogli na hrabrost i britku sablju da pobedite. Danas se pobeđuje umom, idejom, dosetljivošću, brzinom i obrazovanjem. Oni narodi koji to ne budu razumeli će nestati u vrtlogu istorijskih izazova sa kojima se suočavaju.

Samo promena načina na koji gledamo ka Zapadu, promena u načinu na koji pristupamo svojim problemima i promena u načinu na koji gledamo ka politici mogu da nam donesu promenu u kvalitetu života. Za bolji život je najbitnija promena svesti. Imali smno toliko prilika da sami sebe nateramo na tu najtežu promenu i nismo uspevali, jer smo bili preslabi da se suočimo sa tako velikim izazovom.

Težak je zadatak pred nama, ali velike i jake generacije su one koje su u stanju da promene svest naroda i ono što kod njega ne valja. Samo će takvi ostati upisani zlatnim slovima u istoriji.

Autor: Srba S. Filipović

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *