Za projekte lokalne infrastrukture Evropska unija opredelila 3,4 miliona evra

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je javni poziv za projekte lokalne infrastrukture za koje je Evropska unija opredelila 3,4 miliona evra.

Poziv je otvoren do 31. januara 2022. godine, a pravo učešća ima 99 lokalnih samouprava iz dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje su uključene u realizaciju programa EU PRO Plus.

Lokalne samouprave treba da konkurišu sa projektima koji doprinose boljem kvalitetu života ljudi kroz unapređenje javnih infrastrukturnih objekata, uključujući i obnovu i izgradnju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Pri izboru projekata posebna pažnja biće usmerenom na poboljšanje uslova života pripadnika i pripadnica ugroženih grupa, kao i na oporavak od posledica kovida 19.

Vrednost pojedinačnih projekata će se kretati u rasponu 42.000 do 170.000 evra dok opštine treba da sufinansiraju projekte u iznosu od minimum 15 odsto ukupne vrednosti projekta.

U cilju poboljšane održivosti projekta, lokalne samouprave na poziv mogu da konkurišu i samostalno, ali i u partnerstvu sa drugim lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i institucijama, kao i sa organizacijama civilnog društva i regionalnim razvojnim agencijama.

Pozivom je  predviđena podrška za izgradnju ili rekonstrukciju javnih objekata koja treba da doprinese njihovoj funkcionalnosti, kao i unapređenju energetske efikasnosti javnih objekata, njihove pristupačnosti, unapređenju i zaštitu životne sredine i urbane mobilnosti.

Izvor i foto: Fb profil Službe za odnose sa javnošću Grada Vranja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *