Zašto jabuka ili krompir u Pčinjskom okrugu košta 40, a u Beogradu 80 dinara?

Foto: Adisa/shutterstock.com

Zavod za statistiku uporedio je cene poljoprivrednih proizvoda u prodavnicama i na pijacama i utvrdio da je najjeftiniji krompir u Pčinjskom okrugu – 40 dinara, a u Beogradu je najskuplji – 80 dinara po kilogramu. Cena crnog luka u Nišu je 60 dinara a najskuplji je u Sremskoj Mitrovici gde je 110 dinara po kilogramu.
Vlada Kovačević iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede kaže da se cena formira na osnovu ponude i potražnje. Proizvodi su, pritom, jeftiniji tamo gde nastaju. Na to potom moraju da se dodaju troškovi transporta i ostali troškovi.
Uticaj na cenu ima i kupovna moć stanovništva. Tako je u južnim delovima Srbije niža kupovna moć, i očekivano je da i cene budu niže.
– Variranje cene u Srbiji je redovna pojava. Ukoliko uporedimo varijacije u Srbiji u odnosu na EU, primetićemo da su variranja na tim lokacijama izraženija, kao i vremensko variranje cene, ako pratimo u toku jedne godine – naveo je Kovačević.
Faktor koji utiče na cene je i struktura poljoprivrednih proizvoda i struktura gazdinstava.
– U Srbiji dominiraju mala gazdinstva, prosek je 5,4 hektara, koja najčešće nisu udružena. To je iscepkana ponuda, proizvođači proizvode malu količinu koju mogu izneti samo na lokalno tržište – ukazao je Kovačević.
U Vojvodini su nešto krupniji proizvođači i više su udruženi nego na jugu.
– Ukoliko je kooperativa kao u EU, vrlo lako se iskoristi cenovna razlika i brzo se dopreme proizvodi na tržište poput beogradskog, i tako se brzo izjednačavaju cene – rekao je Kovačević.
I cena jabuka varira, od 40 dinara u Vranju do 80 u Beogradu.
– Jedemo uglavnom domaće jer je Srbija značajan proizvođač jabuka – kaže Kovačević.

Izvor: Repulički zavod za statistiku (RSZ) i Institut za ekonomiku poljoprivrede Beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *