Živi u trenutku!Živi u trenutku! Tako je lako reći, a opet, svi se više ili manje fokusiramo na budućnost ili prošlost umesto na sadašnji trenutak. Savremeni život sam po sebi nameće stres, koji te tera da uporno živiš u budućnosti, planirajući svaki svoj potez, umesto da se jednostavno fokusiraš i uživaš u sadašnjosti. Iako je korisno i važno imati planove za budućnost, s druge strane, uglavnom je deprimirajuće kada si zaokupljen tim planovima. Zbog toga je neophodno prestati sa stalnim planiranjem i istinski živeti u sadašnjem trenutku.

Sadašnji trenutak je tu i stoji ti na raspolaganju. Možeš izabrati da ga ignorišeš, zanemariš ili da daš sve od sebe i da ga maksimalno iskoristiš. Izbor je na tebi. Možeš samo da kontrolišeš ono što se trenutno dešava. Možeš planirati budućnost, ali nikada nećeš znati šta će tačno biti. Planiranje neće pomoći da pobegneš od sadašnjosti. Možda će pomoći da postigneš neke ciljeve, ali sada neće pomoći da poboljšaš kvalitet svog života. Planiranje ne može garantovati da ćeš dobiti ono što želiš u budućnosti, zašto ne bi prihvatio ono što sada možeš da kontrolišeš?

Nikad ne znaš kada će biti tvoj poslednji trenutak. Svi imamo ograničen broj trenutaka na raspolaganju. Vreme ne možeš kupiti novcem. Vreme dobijaš na poklon i ako ne umeš da ga pravilno iskoristiš, ono će jednostavno proći pored tebe sa svim lepim trenucima koje donosi sadašnji trenutak.

Imamo toliko briga na umu, kao teret. Prošlost, budućnost, šta ćemo, šta će biti… Ako se jednostavno fokusiraš na sadašnji trenutak i ostaviš prostora za malo spontanosti u budućnosti, smanjićeš sebi mnogo stresa. Živeti u sadašnjosti jedna je od najvažnijih stvari od kojih zavisi tvoje blagostanje. Samo ako si svestan sadašnjeg trenutka, možeš sebi dozvoliti da zaista vidiš male lepe stvari koje se dešavaju i živiš srećnim životom.

Koliko često planiraš nešto što uopšte ne ispadne onako kako si planirao? Većinu vremena stvari ne ispadnu baš onako kako smo ih planirali. Zato imaj neku predstavu o sutrašnjici, ali pre svega živi danas i budi spreman da neplanirano podneseš sve što sutra može doneti.

Samo razmisli. Ako stalno planiraš šta ćeš raditi ili šta će biti sutra, koliko zaista živiš danas? Činjenica je da se život dešava sada, ako stekneš naviku da stalno planiraš i kada dođe sutra bićeš zauzet planiranjem za sledeći dan. Na kraju će se ispostaviti da si živeo u velikoj iluziji i fantaziji umesto u stvarnosti. Kad god tvoj mozak počne da razmišlja o budućnosti, fokusiraj se na ono što se dešava sada i zaista živi u sadašnjosti.

Nenad Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *