Znakovi koji ukazuju da vam je kompjuter hakovan

Doba interneta i računara je odavno počelo. Njihov primarni cilj je da se koriste za dobrobit čovečanstva. Međutim, koliko god da ima pozitivnih stvari koje je donela njihova upotreba, uvek se nađe i ona „druga strana“. Pojedini stručnjaci iz ove oblasti počeli su da zloupotrebljavaju svoja znanja kako bi nelegalno došli do važnih informacija. Tako su nastali ozloglašeni HAKERI.

Oni su u stanju da preko vašeg računara pristupe vašim ličnim podacima i da iskoriste vaše bankovne račune, mogu uzeti lične informacije i fotografije i sve ono što im deluje zanimljivo u tom momentu.

Zbog svega ovoga veoma je važno da znate kako da na vreme prepoznate hakerski napad, ako do njega dođe.

Ovo su neki od najčešćih znakova koji na to ukazuju:

-Ako primetite da se kursor miša „sam“ pomera, a svi znamo da je nemoguće da se pomera bez nečijeg uporavljanja, onda možete biti sigurni da to neko radi umesto vas.

-Ako vaš kompjuter radi dosta sporije u odnosu na prethodni put bez da ste vi nešto radili na njegovom sistemu, to je takođe znak da je virus već tu i da je kompjuter hakovan.

-Ako primetite da šifre koje koristite ne rade, onda je neko već hakovao vaš uređaj i promenio ih.

-Ako vidite da kompjuter sam ulazi na neke sajtove koje vi obično ne koristite i pritom radi nešto vama nepoznato, to je takođe virus koji su hakeri ubacili u vaš računar.

-Ako primetite da vam nedostaju neki podaci ili celi folderi, tj. da se sami brišu bez vaših komandi, onda je to znak hakovanja.

-Ako se antivirus program koji koristite na vašem uređaju „sam isključuje“ može biti znak da to neko radi umesto vas i na taj način olakšava sebi posao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *