ZZJZ Vranje: Vazduh u januaru bio minimalno zagađenPrema podacima Zavoda za javno zdravlje, januara je u Vranju vazduh bio zagađen svega nekoliko dana, a zagađenost vazduha bila je, kako se navodi, uslovljena povećanjem čađi na dva mesta na kojima se vrši merenje – u Zavodu i kod “Pete škole”.

Na mernom mestu u Zavodu za javno zdravlje vazduh je čak 23 dana bio u klasi “odličan”, 4 dana “dobar”, 3 dana “prihvatljiv” i jedan dan ocenjen kao zagađen, dok je kod “Pete škole” 24 dana bio odličan, 2 dana dobar, 3 dana prihvatljiv, 1 dan zagađen i 1 jako zagađen.

U januaru nije bilo vrednosti koncentracija sumpordioksida preko granične vrednosti imisije za jedan dan na mernom mestu u O.Š “Svetozar Marković”, kao i na mernom mestu u Zavodu za javno zdravlje. Nije bilo izmerenih koncentracija azot dioksida iznad granične vrednosti, kao ni iznad tolerantne vrednosti imisije za azot dioksid za jedan dan. U aerosedimentima, tj. mesečnim uzorcima padavina, nije bilo koncentracija ukupnih taložnih materija preko maksimalno dozvoljene vrednosti za jedan mesec ni na jednoj od dva navedena merna mesta – navode iz Zavoda.

Kod “Pete škole” je koncentracija čađi u vazduhu preko maksimalne dozvoljene zabeležena 2 dana prethodnog meseca, navodi se, a kod Zavoda jedan dan.

Može se zaključiti da je u januaru zagađenost vazduha bila uslovljena povećanim sadržajem čađi na mernom mestu u O. Š. “Svetozar Marković”, kao i na mernom mestu u Zavodu za javno zdravlje – piše u izveštaju Zavoda.

Izveštaj o kontroli kvaliteta vazduha u Vranju možete pogledati ovde.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *