Saborni Hram Svete Trojice čuva blago od neprocenjive vrednosti

U nastavku nam sledi priča o neprocenljivim vrednostima koje se nalaze u ovom hramu, kao i o posebnostima koje ima on. Ovu priču za Pčinjski 017 Portal nastavlja naš sagovornik sveštenik Nebojša.

    Prema njegovim rečima, boraveći 2006.godine u Vranju, grupa Beogradskih akademika bila je oduševljena prestonim ikonama i tom prilikom su predložili Njegovom Preosveštenstvu Episkopu Vranjskom gospodinu Pahomiju da one budu izložene u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (Galerija SANU).

      U Beogradu su bile mesec dana i tada ih je primetio profesor na prestižnom Univerzitetu u Sorboni, u Francuskoj. On je pitao da li ikone mogu biti izložene u Sorboni. Dozvoljeno je, i one su bile tamo tokom 2007.godine, a prilikom povratka u Vranju, vraćene su sa naznakom da su „blago od neprocenjive vrednosti“.

Istakao je posebnost koju ima ovaj hram, a koju retko koji u Srbiji ima.

      „Što se Sabornog hrama tiče, takođe je značajna propovedaonicapridikaonica, koju danas možete naći u samo nekoliko hramova Srpske pravoslavne crkve“. Naos je najveći deo hrama, oko jednog stuba oko sredine nalazi se veoma lepo oslikana propovedaonica. Njena uloga je bila da sveštenik posle liturgije održi propoved vernicima uz tumačenje jevanđelja i pouke koje se u njima nalaze. On je stajao iznad njih u sredini, kako bi ga bolje čuli.

„Kada govorimo o Sabornom hramu u Vranju, mi u stvari u okviru jednog hrama imamo tri oltara, i to Svetom Ignjatiju Bogonoscu i Časnom Krstu Gospodnjem. Što se paraklisa Svetog Ignjatija Bogonosca tiče, tu se obavljaju svakodnevna bogosluženja, a u paraklisu Časnog Krsta Gospodnjeg obavljaju se krštenja“.

Najznačajniji deo u krstionici jeste bazen koji je napravljen u obliku krsta dužine 1,5 metara i gde se krštenje vrši potpunim pogružavanjem.

Bazen se napuni sa vodom a onda sveštenik sa jedne a onaj koji se krsti sa suprotne strane ulaze u bazen, jedan u susret drugog, i tu se obavlja krštenje baš kao što je Isus kršten u reci Jordanu.

Specifičnost bazena je i u tome što voda posle krštenja ne odlazi u kanalizaciju već ima specijalno mesto za nju, zato što je to osvećena voda.

„Ovo je jedinstveno u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Vladika Pahomije je ovo uradio kada je došao ovde na službu, i to je baš prelepo uradio“, naglasio je sveštenik Nebojša Stojadinović.

       „Hram prvobitno nije izgledao kao što danas izgleda jer su bočne strane bile otvorenog tipa, više nalik na terasu, ali je u godinama posle 1994. one su zatvorene delimično i napravljene 2 male crkvice posvećene Svetom Ignjatiju i Časnom Krstu. Ono što je takođe važno, jeste i to da je u ovom hramu kršten i prepodobni otac Justin, jedan od najvećih teologa, filozofa i mislioca 20.veka“, zaključio je na kraju otac Nebojša.

Nadgrobna ploča koja se nalazi levo u ulaza u hram, u njegovom severozapadnom delu, pokazuje grobno mesto vranjskog episkopa Domentijana Pavlovića. On je ustoličen za episkopa Vranjske eparhije 1978.godine, a preminuo je posle saobraćajne nesreće koja se dogodila 1983.godine.

Biografija sveštenika Nebojše Stojadinovića

Rođen je u Surdulici 1971.godine. Iste godine zbog poslovnog premeštanja njegovog oca porodica se seli u Beograd, gde je završio osnovnu i srednju školu, kao i Filozofski fakultet. Iako se porodica preselila u Beograd, kontakti sa rodnim mestom su i dalje postojali, sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom Vranjskim upoznaje se dve godine po njegovom dolasku, 1994.godine i od tada sa njim održava redovne kontakte. Po završetku studija radi nekoliko godina kao profesor istorije, a onda mu je preosvećeni vladika ponudio mesto sveštenika u rodnom gradu, gde je služio od 2003. do 2014.godine, a od tada do danas je na službi u Vranju. Pisac je nekoliko knjiga i udžbenika, i vrlo je aktivan na naučnim skupovima, televiziji i radiju.      

Na sledećem linku možete pročitati prvi deo ove priče o Sabornom Hramu Svete Trojice kroz vreme.

Projekat podržao grad Vranje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *