Dačić objašnjava šta znači otvaranje granice, a šta prolazak ljudi

Foto: RTV

Građani Srbije još ne mogu da uđu u Crnu Goru i Severnu Makedoniju, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Postoji razlika između termina otvaranje granice i prolaska ljudi, istakao je ministar.

„Otvaranje granice znači da je otvoren granični prelaz, a da li je dozvoljeno da neko ode tamo, druga je vrsta odluke“, pojasnio je Ivica Dačić i dodao da je Beograd, tragom vesti da je Crna Gora dozvolila ulazak naših građana, zatražio informacije od Podgorice.

„Po tim informacijama, oni nisu promenili svoju odluku, a to znači da u Crnu Goru mogu da uđu samo građani koji imaju boravak u toj zemlji. Svima ostalima i dalje nije dozvoljeno. Sa Crnom Gorom je i dalje nerešen taj problem“, istakao je Dačić za Tanjug.

On je podsetio da je BiH donela odluku da bezuslovno otvori granice sa svim susednim zemljama, na čemu im se zahvalio, navodeći da takvu odluku još nije donela Severna Makedonija, te da je razgovarao sa makedonskim ministrom da bi videli kakva je perspektiva te njihove odluke.

„U samom našem komšiluku i dalje ima problematičnih destinacija, gde naši ljudi i dalje ne mogu da putuju“, konstatovao je Dačić.

On je podsetio da je Srbija svoje granice otvorila 22. maja, za robu i ljude, opredeljujući se za put relaksiranja mera, pa je ukinula i obavezne testove i izolaciju.

„Shodno tome, mi smo otvorili granice sa svim našim susedima koji nisu u EU – BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija. Takođe, otvorena je granica sa Bugarskom, dok je i Mađarska otvorila granicu za naše državljane. Grčka je najavila i počela relaksaciju, ali će u punoj meri početi tokom ovog meseca“, rekao je Dačić.

Kada je reč o Hrvatskoj, Dačić je istakao da je zvao ministra spoljnih poslova Hrvatske kako bi „pojasnio situaciju“, te da će se i oni izjasniti po tom pitanju.

RTS

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *