5 prirodnih lekova za glavoboljuKada smo suočeni sa jakom glavoboljom, prva stvar koju želimo da uradimo je da posegnemo za kutijom lekova. Ipak, postoje bolji načini da se glavobolja ublaži i zaustavi, koji su uz to potpuno prirodni i neće vas koštati ni dinara.

Rashlađivanje

Određene vrste glavobolje, posebno migrene, odlično reaguju na terapiju ledom. Uzmite malu vrećicu leda ili smrznutog povrća i zamotajte je u suvu krpu. Zatim je prislonite na čelo i slepoočnice. Držite led na glavi do 15 minuta, a zatim napravite pauzu od 15 minuta.  

Zagrevanje

I toplota može imati blagotvoran uticaj, kada je u pitanju glavobolja. To posebno važi za glavobolje koje su prouzrokovane napetošću mišića u ramenima, vratu i donjem delu glave. Napunite plastičnu flašu toplom vodom i stavite je na vrat i leđa i glavu. Zatim stanite pod tuš i pustite toplu vodu da teče niz u glavu, vrat i leđa. Voda treba da bude mlaka, nikako jako vruća, ne smete osećati nelagodu i preteranu toplotu.

Bivoda Bujanovac


Masaža

Dobra opuštajuća masaža može pomoći u smanjenju glavobolje. Prelazite prstima leđa vrat, glavu i ramena. Upravo napetost u tim delovima tela može doprineti pogoršanim simptomima glavobolje. Ako je moguće, zamolite nekoga za masažu, kako biste dobili bolje rezultate.

San

Spavanje, gotovo bez izuzetka, predstavlja odličan način da se zaustavi glavobolja ili barem smanje njeni simptomi nakon buđenja. Ovo posebno važi za ljude koji pate od migrene. Pronađite neko mirno mjesto gde možete da prilegnete, zamračite sobu i opustite se. Ako i ne možete da zaspite, odmarajte u tami i tišini.

Tehnike opuštanja

Stres i anksioznost su dva glavna faktora koji doprinose hroničnoj glavobolji. Uz dobre tehnike opuštanja možete smanjiti simptome i vremenom se u potpunosti osloboditi  glavobolje: Lezite na leđa, u tamnoj i tihoj sobi. Stegnite mišiće nogu, a zatim se opustite. Isto učinite sa ostalim mišićima tela, od kukova do glave.  Sedeći u ugodnom položaju ili ležeći, zatvorite oči i zamislite da ste u nekom mirnom okruženju, na mirnoj livadi ili pustoj plaži. Zamislite kako povjetarac prijatno miluje vašu kožu, a miris mora vas opija. Kada se prepustite mašti, duboko dišite i pustite neka stres i anksoiznost izlaze iz vašeg tela.   * Ovaj članak je isključivo savetodavni i ne predstavlja zamenu za mišljenje stručnog lica. Ukoliko imate trajne i uporne glavobolje, obavezno se za pomoć obratite svom lekaru!

Dormeo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *