6 stvari zbog kojih se osećate umorno

Da li se sve češće osećate umorno? Da li imate osećaj kao da radite tri posla umesto jednog?  Ne brinite, to se svima dešava s vremena na vreme. Stručnjaci poručuju šta su možda razlozi zbog kojih se osećate umorno.

1) Ne budite se na vreme

Svi znamo da je san važan i da funkcija mozga zavisi od kvalitetnog sna. Ako ostajete budni do kasno kraj telefona, trebalo bi da preispitate svoje navike pred spavanje. Navijanje alarma je dobra ideja, kako za buđenje tako i za vreme kada treba da odete da spavate. Pišu Novosti.rs.

2) Imate loše navike u ishrani

Ako se stalno osećate umorno, loše navike u ishrani bi mogle da budu jedan od razloga. Ako preskačete obroke i previše se prepuštate prerađenoj hrani, onda ne čudi što je nivo energije prenizak. 

Možda čak ni ne jedete dovoljno. Nedostatak nečega ili previše jedne stvari u obroku nije dobro za naše telo, a umor je znak da nam telo šalje kada nešto nije u redu, pa bi trebalo da ga poslušate.

Na kraju krajeva, važno je imati dobro izbalansiran obrok pun proteina, zdravih masti i povrća, a zdravija užina pre spavanja je uvek bolja opcija od grickanja čipsa ispred televizora.

3) Stres

Stres može ozbiljno da utiče na naše zdravlje i život uopšte. Stres može biti uzrokovan vašim poslom ili nekim životnim promenama i poteškoćama sa kojima se moramo suočiti. Potrudite se da odvojite vreme za sebe u toku dana i da radite stvari u kojima uživate. Pokušajte da vežbate smirenost, vežbe disanja kao i joga vam mogu u tome pomoći, poručuju sa sajta Hack Spirit.

4) Ne unosite dovoljno vode

Postoje ljudi koji zaboravljaju da popiju vodu u toku dana i uopšte ne shvataju da su dehidrirali. Bitno je da regulišete ovu lošu naviku. Pokušajte da povežete unos vode sa nečim što redovno radite. Na primer, popijte malo vode, svaki put kada podignete telefon. Vaše telo i um će vam biti zahvalni za to.

5) Pijete previše kafe i alkohola

Ako se često budite umorni i nastavljate da se osećate umorno tokom dana,  to može biti zato što ste prethodnog dana popili previše kafe ili alkohola.

Kofein ubrzava moždane aktivnosti, a njegovi efekti mogu trajati dugo. Treba da prestanete da unosite koefin kasno poslepodne, već da ga pijete početkom dana kako biste imali regularan san. Alkohol isto čini da se osećamo umorno, tako da vodite računa koliko ga uzimate i u kojim prilikama.

6) Nedovoljno dnevne svetlosti

Nedostatak sunca može učiniti da se zaista osećate veoma umorno. Prirodno svetlo signalizira našem telu da je vreme da se probudi, i na kraju postajemo energičniji i budniji zbog toga.

Šta god da je vaš razlog vaše zatvorenosti, bitno je da shvatite da vitamin D koji Sunce pruža je veoma važan. Pokušajte da hodate više tokom dana ili da sedite na balkonu 15-ak minuta svakog dana dok pijete kafu. A ako ste u kancelariji, izađite napolje tokom pauze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *