AKO JE ZIMA, NIJE LAV: LEDENI FEBRUAR POKREĆE MNOGA PITANJA I UTIČE NA NAŠU PSIHU

Ova nedelja nas je podsetila da zima može da pokaže svoju surovost baš onda kada pomislimo da je opasnost prošla.

 Iako januar nismo ni osetili, februar nam je i ovaj put pokazao koliko on može da bude nepouzdan i prevrtljiv. Ljudi kojima zima baš i nije omiljeno godišnje doba, sa dolaskom februara uglavnom osećaju olakšanje i raduju se skorom proleću. Ali, ne trebamo zaboraviti da je i februar zimsko čedo, i da zima i kroz njega može da ispolji svoju moć, kao što se i desilo. 

Svi se možemo složiti da smo ovakve ledene dane očekivali u januaru i kada je januar prošao, svi smo negde mislili da će februar sigurno biti „blag“ kao i mesec za nama, ili čak topliji. Ova hladnoća je većinu nas iznenadila, nismo očekivali ovako hladan početak februara. Kada se ledeni dani jave onda kada nisu očekivani, to veoma utiče na našu psihu, navode stručnjaci.

Kada, sa smenom zimskih meseci, dolazi hladnije vreme umesto toplijeg, prva stvar koja brine mnoge ljude su pitanja: Koliko će uopšte zima da traje?; Da nije ovo tek početak?; Da li će biti dovoljno drva za ogrev? One koji se greju na struju takođe muči isto pitanje, u glavi odmah preračunavaju koliki će im biti računi . Starjim ljudima i ljudima sa hendikepom je kretanje po ovakvom vremenu definitivno ograničeno zbog snega i leda. Osobama koje pate od sezonske depresije, februar koji je hladniji od januara pada veoma teško, jer su od novembra u mračnom stanju uma, i taman kad su se ponadali da će ovaj mesec da im pruži bar malo, njima preko potrebnog sunca, dobili su neprijatno iznenađenje koje ih je još više demotivisalo. Ovi hladni dani su neke od nas zabrinuli, neke uplašili, a deci i ljubiteljima zime su omogućili da uživaju u pravoj zimskoj čaroliji.

Jedno je definitivno sigurno – na vremenske prilike ne možemo da utičemo. Ostaje nam samo da se najbolje moguće organizujemo sa onoliko raspoloživih resursa, koliko posedujemo. Da unosimo dovoljno vitamina u organizam, naročito vitamina D, sa kojim smo svi u deficitu u zimskom periodu. Bez obzira što neki od nas nisu ljubitelji zime, nemojmo dozvoliti da nas naše viđenje zime kao okrutne spreči da uživamo u lepoti belog pokrivača kojim je zima prekrila naše predele.

Možemo da se potrudimo da zimu ne doživljavamo kao neprijatelja koji nam uzima sve resurse, već da pokušamo da je vidimo kao lepotu prirode iz koje možemo da crpimo inspiraciju i da nam ista ta lepota bude motivacija da blistamo fizički i psihički kao što blistaju snežne pahuljice.

Zapamtite, posle zime uvek dolazi proleće, uskoro nam sledi period cvetanja, zato nemojte mnogo da brinete i uživajte u ovim belim danima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *