Aleksandar Đorđević, profesor tehnike i informatike: O značaju obrazovanjaBUJANOVAC, 9. oktobar 2019. (PČINJSKI 017 – PORTAL) – Aleksandar Đorđević, profesor tehnike i informatike ispred Saveta za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Bujanovcu, govori o značaju znanja i uspešnosti procesa obrazovanja.

ZNANJE JE SNAGA, ZNANJE JE MOĆ

“Brzi razvoj tehnologije doveo je do niza promena u samom procesu obrazovanja. Najveći kapital u obrazovnoj ustanovi je kvalitetan stručni kadar. Da bi proces obrazovanja bio uspešan neophodno je stvoriti uslove za stalnu i pravilnu edukaciju nastavnika. Stručno usavršavanje treba da pruži potrebna znanja i umeća, koja su neophodna za kontinuirano obavljanje nastavničke uloge i unapređivanja obrazovnog procesa.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije je posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika obavezalo lokalne samouprave da obezbede sredstva za stručno usavršavanje nastavnika. Međutim lokalne samouprave nisu revnosne u ispunjavanju ove obaveze. Kao rezultat toga imamo da 1.7.2019. godine kada je isteko drugi petogodišnji period, nastavnici nisu imali potreban broj bodova stručnog usavršavanja. To će za posledicu imati da nastavnici neće biti u mogućnosti da deci prenesu znanja koja su neophodna savremenom društvu. Nekonkurentnost znanja, znači da korišćenje istog ne može biti prepušteno snagama tržišne privrede.

Ulaganje u znanje ne predstavlja trošak, već najisplativiju investiciju. Investiranjem u obrazovanje stvara se mlada generacija koja će osigurati kontinuitet razvoja i napredak već ostvarenih vrednosti u nauci, tehnici i društvenim odnosima. Možemo reći da je znanje postalo odlučujući faktor uspeha savremenih kompanija. Skandinavske zemlje imaju najveća izdvajanja za obrazovanje u poređenju sa ostalim zemljama. U Finskoj čiji je obrazovni sistem najbolji u Evropi nastavnici predaju 600 sati godišnje, a ostatak vremena rezervisan je za profesionalni ravoj i stručno usavršavanje. Dobar sistem obrazovanja omogućuje jake institucije i visok privredni razvoj jedne zemlje.
Naša zemlja teži ka tome i poslednjih godina možemo reći da se u oblasti obrazovanja ostvaruju zapaženi rezultati, a preduslov svega je dobar potencijal, predanost i volja za usavršavanjem“, navodi Aleksandar.Foto: PČINJSKI 017 – PORTAL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *