Brana Prvonek – ovih toplih dana je rado posećeno mesto

Brana “Prvonek” je pravi biser juga Srbije i nalazi se u neposrednoj blizini Vranjske Banje koja važi za jednu od najstarijih banja u Srbiji. Brana “Prvonek” je udaljena 20km od Vranja. Osnovna namena ove brane je snabdevanje vodom nekoliko opština juga Srbije.

Akumulaciju ove brane čine vode reka Gradašnice i Banjske reke (zapremina je oko 20 miliona m3). Maksimalna dubina jezera je 78 metara dok se punjenje vodom predvidja do nivoa od 65 metara. Radovi na izgradnji ove brane počeli su 1989.godine. Izgradnja je u potpunosti završena 2013.godine. U izgradnju ovog objekta utrošeno je 1.41 kubika različitog materijala.

Sama lepota jezera brane svakodnevno mami posetioce koji u ovom raju pronalaze spas od vrucina a tzv.podbranski deo je posužio da izgradnju prelepog izletišta i kupališta i svi posetioci mogu uživati u roštiljanju i kupanju u bezbednom bazenu.

Jug Srbije je prostor na kome su skoncetrisana mnogo atraktivna turistička mesta (Vražji kamen kod Trgovišta, Markovo kale, Vlasinsko jezero…), duhovni centri (Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog), arheološka nalazišta, lekovite banje, izvori mineralnih voda i još mnogo toga ali je opšti utisak da su svi ti turistički potencijali nedovoljno iskorišćeni. Vlada Republike Srbije u poslednjim godinama ulaže veliki napor i sredstva da razvije ovaj kraj naše lepe Srbije.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *