Brisanje istorije pregledanja na internet pregledačuZa sve one koji nisu toliko vični u radu sa savremenim tehnologijama objasnićemo kako da nauče neke najosnovnije sitnice koje mogu dosta da im znače.

Sada ćemo naučiti kako da obrišemo istoriju pregledanja iz nekoliko najpoznatijih i najčešće korišćenih pregledača. Većina ljudi koja surfuje internetom zna da su u pitanju Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Edge.

Google Chrome

Na sam pomen imena Gugl jasno nam je koliku ulogu on ima u svetu interneta. Gugl Hrom je, ako ne najpopularniji onda jedan od najpopularnijih pregledača. Kada otvorite pregledač, u gornjem desnom uglu primetićete tri tačke vertikalno postavljene. Klikom na njih otvoriće se mali prozor u kome trebate pronaći „Još alatki“, kursorom prići do njega i kada se otvori novi mali prozor kliknuti na „Obriši podatke pregledanja“. Otvoriće se veći prozor u kome imate pet vremenskih opsega brisanja – Poslednjih sat vremena; Poslednja 24 časa; Poslednjih 7 dana; Poslednje 4 nedelje i Oduvek. Potrebno je iz padajućeg menija izabrati po želji. Ovo isto se može uraditi i prečicom preko tastature ako istovremeno pritisnemo Ctrl+Shift+Del. Pored istoriju pregledanja možemo obrisati kolačiće i druge i druge podatke o sajtovima, kao i keširane slike i fajlove (štiklirati po želji). Moguće je brisanje istorije pregledanja i pojedinačno tako što kliknemo opet na tri tačke u gornjem desnom uglu, kada se otvori prozor kursorom dođemo do istorija a onda u novom prozoru još jednom na istorija, zatim u narednom prozoru možemo po želji obeležiti šta želimo da obrišemo a šta ne.

Mozilla Firefox

Postupak je sličan. Takođe u gornjem desnom uglu nalaze se sada tri horizontalne linije (kod Gugl Hroma su tri vertikalne tačke) na koje kliknemo i kada se otvori prozor kliknemo na istorija a zatim na Obriši istoriju…

I ovde imamo mogućnost izbora vremenskog opsega brisanja, i to poslednji sat; poslednja dva sata; poslednja četiri sata; danas i sve. Prema želji obeležavamo da li hoćemo da brišemo samo istoriju pregledanja ili još nešto, kolačiće, keš itd. Prečica na tastaturi je ista kao i kod prethodnog pregledača (Ctrl+Shift+Del).

Microsoft Edge

Ovo je poslednji pregledač na kome ćemo naučiti brisanje istorije pregledanja. On je na poslednjem mestu ne zato što u nečemu zaostaje za prethodnicima, već više zato što je najnoviji. Naslednik je dugogodišnjem prethodniku po imenu Internet Explorer. „Mlađi brat“ je mnogo bolji, brži i stabilniji u radu pa nije ni čudo što ga mnogi danas koriste, a on dolazi u sklopu Win10 i Win11 operativnog sistema, tako da se korisnici ne moraju mučiti oko njegove instalacije. Vremenski opseg brisanja istorije pregledanja i kod njega je kao i kod Gugl Hroma (Poslednjih sat vremena; Poslednja 24 časa; Poslednjih 7 dana; Poslednje 4 nedelje i Sve vreme), uz dodatni izbor brisanja kolačića i keširanih podataka. Pomenuta prečica putem tastature je i kod njega ista (Ctrl+Shift+Del).

Na kraju dolazimo do zaključka da je postupak brisanja istorije pregledanja urađen na istom principu, uz minimalne razlike, kod svih internet pregledača. Tako da kada budemo naučili kako se to radi na jednom, uspešno ćemo se snalaziti i na drugim pregledačima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *