Da li i ko može da vas kazni zbog slave?

Slaviti ili ne slaviti slavu kao i da li stvarno komunalna policija broji automobile u dvorištima, obuću ispred kuća i upada ljudima u kuće i deli kazne, glavna je tema u poslednjih nekoliko dana medju običnim ljudima.

Skoro svako “zna nekog ko zna nekog” ko je kažnjen upravo po ovom scenariju.

Pri tome ljudi prenegreegavaju vrlo ozbiljnu situaciju sa koronom i sve većim brojem zaraženih pa s eviše brinu da li će neko biti kažnjen nego koliko veće okupljanje može da bude rizično.

Prema nedavnim izmenama zakona komunalni inspektori i komunalni milicajci mogu da kontrolišu i sankcionišu nenošenje maske ili nepoštovanje fizičke distance u otvorenom i zatvorenom prostoru.

To konkretno znači da komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor (turistički, ekološki, tržišni…) može da napiše na licu mesta kaznu od 5.000 dinara svakome ko, recimo, u zatvorenom prostoru ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu.

Gradski komunalni inspektor ili komunalni milicajac može na licu mesta da piše kaznu pravnom licu ukoliko u ugostiteljskom objektu ne postoji dovoljan razmak između stolova ili u odnosu na kvadraturu ima više gostiju nego što je dozvoljeno. Novčane sankcije za pravno lice se kreću od 50.000 do 300.000 dinara.

Nove mere, koje je donela Vlada Srbije, stupile su na snagu u utorak uveče, i one predvidjaju da svi objekti uslužnih delatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i restorana koji imaju dostavu, moraju da budu zatvoreni u 21 sat. Ova mera je oročena na dve nedelje, odnosno do 1. decembra.

U slučaju da se epidemiololška situacija do tada ne smiri najavljuju se nove, još drastičnije mere.

Šef jedinica za inspekciju pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dragan Pušara kaže da “trenutno, komunalni inspektori i komunalni milicajci izlaze na teren, ali imaju samo savetodavnu ulogu to jest upozoravaju građane na prekršaje”.

Kaže da cilj nije da odmah počnu da kažnjavaju već i da skrenu pažnju gradjanima na nepropisno ponašanje.

Zapravo, svi ti za koje se tvrdi da su već nekoga kaznili se nalaze na obuci, Obuka će biti završena u ponedeljak kada će komunalni inspektori i komunalni milicajci početi i da kažnjavaju na osnovu novih ovlašćenja , objašnjava Pušara.

Izvor: Jugpress

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *